ОСТАННІ НОВИНИ

У Карпатах назріває екологічна катастрофа через масове будівництво малих ГЕС

|

Екологи та громадські організації б’ють на сполох – Карпатам загрожує небезпека. Загрозу природі несуть так звані об’єкти «зеленої» енергетики, тобто малі гідроелектростанції (малі ГЕС), які зараз масово розбудовують у цьому регіоні. Про це сьогодні під час прес-конференції у Львівському прес-клубі розповів юрисконсульт МБО «Екологія-Право-Людина» Наталія Шпег.

За її словами, у Карпатському регіоні  планують збудувати 550 малих ГЕС. До прикладу, у Закарпатській області, на виконання Програми комплексного використання водних ресурсів Закарпатської області, заплановано 330 малих ГЕС, в Івано-Франківській – від 50-150, у Львівській та Чернівецькій – до двох десятків.

«Масове будівництво малих ГЕС означатиме фактичну загибель більшості карпатських рік, втрату водних ресурсів, удар по розвитку туризму та безробіття місцевого населення. Екологи та екологічні організації вважають цю загрозу екологічною проблемою №1 у 2012 році», – зазначила Н.Шпег.

Як зазначають самі екологи, будівництво малих ГЕС може мати надзвичайний вплив на Карпати – негативний у всіх його проявах.

«Ми збентежені тим, як вплине спорудження таких гідроелектростанцій на природу Карпат. Бо, по-перше, через втручання зовнішнього фактора (встановлення труб) відбудеться зміна гідрологічного режиму територій – найбільше це виражено на Білому Черемоші. Збільшується вирубки лісів для потреб будівництва, водосховищ та прокладання труб, що у свою чергу призводить до порушення водних режимів, виникає загроза зниження рівня ґрунтових вод, активізуються зсувні та ерозійні процеси. Окрім того, таке втручання у природу призводить до зникнення водних організмів, в тому числі червонокнижних риб і комах, і зрештою, призводить до погіршення якості самої води», – розповів кандидат біологічних наук, експерт WWF Дунайсько-Карпатської програми Ігор Горбань.  

Водночас юрист ГО «Бюро екологічних розслідувань» Анатолій Павелко розповідає, що будівництво малих гідроелектростанцій активізувалось у зв’язку із встановленням державою «зеленого» тарифу на відновлювальну електроенергетику, ідея якого полягає у стимулюванні тих, хто виробляє енергію без шкоди або з незначною шкодою для довкілля. «Держава надає пільговий, «зелений» тариф для гідроелектростанцій потужністю до 10 МВт. «Зелений» тариф виявився достатньо потужним стимулом для інвесторів, адже держава гарантує виплату власникам ГЕС за кожен вироблений кіловат-годин електроенергії певну суму. Тобто, 84 коп – це ціна, за якою держава купуватиме вироблену малими ГЕС електроенергію. 28 коп. – це тариф для населення за кіловат, відповідно 84 коп. – 28 коп. = формула знищення Карпатських гір», – наголосив А.Павелко.

«Всі думають, що зелена енергетика – це дуже добре, що це круто, що вона не завдає шкоди довкіллю. Але, якщо покопатися глибше, то стає зрозумілим, що малі ГЕС навпаки завдають нищівного удару природі. У карпатському регіоні розбудовують 550 малих ГЕС, а це 300 кмтруби, іржавої дешевої труби, коли протяжність однієї річки в межах 40 км», – додав президент ГО «Туристично-спортивний клуб «Манівці» Тарас Білошицький.

За словами А.Павелка, попри обіцянки забезпечувати санітарний стік руслом, підприємці, для максимізації прибутку збирають з річищ практично всю воду. При будівництві ГЕС бізнесмени часто нехтують українським та міжнародним правом, а також не беруть до уваги соціально-економічні альтернативи, можливість інших видів господарювання. Ще одним важливим моментом є те, що бізнесмени обіцяють місцевим жителям, головам сільрад допомагати у розвитку місцевості взамін на будівництво ГЕС, але такі обіцянки залишаються лише на словах, оскільки документально вони не підтверджуються.   

«Мене взагалі дивує механізм подачі інформації про малі ГЕС громаді. Люди не поінформовані про наслідки будівництва ГЕС. Їм розказують як все добре, прекрасно. Громадських слухань взагалі ніхто не проводить, їхню думку ніхто не враховує», – зазначив юрист.

Відтак, за словами Анатолія Павелка, оскільки сьогодні, 14 березня, відзначається Міжнародний день боротьби проти загарбництва на річках, у цей день також урочисто відкрито всеукраїнську громадську кампанію проти масового будівництва малих гідроелектростанцій у Карпатах. Зокрема, у Києві, Харкові, Тернополі, Ужгороді, Верховині, Чернівцях та у Львові проходить акція під гаслом «Збережемо природу Карпат».

«Ми проводимо інформаційну кампанію серед населення щодо шкідливості малих ГЕС. Зустрічаємось з людьми, консультуємо їх, тощо. А сьогодні під стінами ЛОДА протягом дня стоїть кілька людей, які роздають чиновникам та перехожим інформаційні буклети. 22 березня, у день захисту води, у Львові буде влаштована ще одна акція – від просп. Свободи до просп. Шевченка кожних100 метрівстоятиме людина і роздаватиме перехожим ті ж інформаційні буклети», – розповів Т.Білошицький.  

Поза увагою не залишилась місцева та центральна влади, додала Наталія Шпег. За її словами, президент, прем’єр-міністр, керівники обласних рад, адміністрацій, місцеве керівництво отримало від громадських організацій відкриті листи про критичну ситуацію у Карпатах та свої вимоги. Наразі вони чекають якихось відповідей та дій від влади.

Джерело фото:  pryroda.in.ua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *