ОСТАННІ НОВИНИ

Завдяки акції з профілактики глаукоми, у 37 осіб вчасно виявили цю патологію

|

Ще до 14 березня управління охорони здоров’я Львівської міської ради запрошує всіх охочих на акцію «Дні раннього виявлення глаукоми». Усіх львів`ян медики закликають відвідати дільничні поліклініки для вимірювання внутрішньоочного тиску з метою раннього виявлення глаукоми. Адже за умови вчасної діагностики, правильного лікування та виконання усіх рекомендацій офтальмолога зір при глаукомі можна зберегти. Про це повідомили у прес-службі Львівської міськради.

«Акція ще триває. Але за період від 1 березня ми обстежили 4,5 тисячі осіб, виявили з підвищеним очним тиском 69 осіб, з них у 37 підтверджено діагноз глаукома – вперше виявлено такий діагноз. Тому я вважаю, як для першої акції, як для такої непростої патології, це хороший результат. Адже це означає, що ці люди вже виявили патологію і мають шанс вчасно її вилікувати і таким чином покращити якість життя у майбутньому», – каже  начальник управління охорони здоров’я Володимир Зуб.

«Глаукома – це група захворювань органу зору, спільними ознаками яких є підвищення внутрішньоочного тиску, а спільними наслідками – атрофія зорового нерву зі специфічними змінами поля зору.

Оскільки перебіг захворювання на початкових стадіях, як правило, має безсимптомний характер, 50% пацієнтів у розвинених країнах та 90% у країнах, що розвиваються, не підозрюють про наявність у них захворювання, не отримують лікування та не спостерігаються у лікарів. Серед усіх офтальмологічних захворювань глаукома є найпідступнішою: людина непомітно та поступово втрачає зір аж до повної сліпоти. На жаль, такі зміни є незворотними. Найбільш ефективним методом раннього виявлення глаукоми є вимірювання внутрішньоочного тиску. При виявленні підвищеного внутрішньоочного тиску необхідно також провести огляд очного дна.

З огляду на зазначене, всім особам старше 40 років один раз на рік належить контролювати рівень внутрішноьоочного тиску. А якщо у людини в родині були випадки глаукоми та є супутня судинна патологія – цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, схильність до вазоспазмів, мігрені тощо, то вона, безперечно, відноситься до групи ризику, та повинна бути під пильним наглядом лікаря-офтальмолога», – наголошує головний позаштатний офтальмолог Львова Тетяна Смаль.

«Усі знають, що раз в рік людина повинна пройти профілактичне обстеження. Всі знають, але не всі виконують в силу великого ритму життя, завантаженості на роботі, вдома тощо.

Тому ми розуміючи це, з 2007 року запровадили низку профілактичних акцій, де у визначені дні акцентуємо увагу мешканців на необхідності вчасно пройти обстеження. Таким чином ми намагаємося привити нашим мешканцям культуру збереження свого здоров’я. Треба вчасно звертатись, вчасно обстежуватися з тим, щоби вчасно виявити перші ознаки захворювання, тому що лікувати захворювання на ранніх стадіях завжди легше, дешевше і результативніше», – наголошує  начальник управління охорони здоров’я Володимир Зуб.

Довідка

Згідно з результатами досліджень, практично у всіх регіонах світу серед причин сліпоти друге місце займає глаукома, що підкреслює її соціальну значущість як одного з найбільш інвалідизуючих захворювань. Ймовірність настання сліпоти на одне око через 20 років після виникнення захворювання і початку лікування складає 27%, а на обидва ока – 9%. Якщо внутрішньоочний тиск утримується на високому рівні, то сліпота розвивається через 3 роки.

У 2010 році у світі зареєстровано 105 млн. хворих на глаукому, серед них  налічується 12,3 млн. пацієнтів, сліпих внаслідок глаукоми. Приріст хворих на глаукому складає приблизно 20 млн. осіб протягом 10 років, тобто  з кожним роком їх стає більше на 2 мільйони. Динаміка захворюваності на глаукому в Україні характеризується аналогічними тенденціями та є невтішною. Щорічно виявляється 25 тисяч нових випадків захворювання. В Україні 170 тис. людей страждають на цей недуг. Глаукома займає друге місце серед причин сліпоти в Україні.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *