ОСТАННІ НОВИНИ

Конституційний суд просять заборонити одночасне висунення кандидата за списком та по мажоритарці

|

Конституційний суд просять визначити конституційність положення, яким допускається одночасне висунення кандидатів у депутати за списком партій та в одномандатних округах.

Звернення направив уповноважений в Україні Європейського комітету прав людини Вадим Гальченко, повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на його прес-службу.

У ньому він просить суд дати офіційне тлумачення положень ч.3 ст.3 і ч.5 ст.52 закону “Про вибори народних депутатів України” про одночасне висунення кандидатів за партійними списками і округах.

На думку автора звернення, положеннями ч.5 ст.52 цього закону де-факто встановлюється обмеження на реалізацію рівних виборчих прав кандидатів у народні депутати України за ознакою членства або належності до політичної партії і надаються привілеї депутатам-списочникам.

Це, вважає уповноважений, не узгоджується з положенням ч.3 ст. 3 закону, суперечить ч.1, ч.2 ст.24 Конституції та міжнародним стандартам у галузі прав людини.

У своєму зверненні Гальченко просить КС розглянути подане конституційне звернення невідкладно, оскільки в Україну наближається виборча кампанія.

Як відомо, новим законом про вибори народних депутатів, який вступив в силу в грудні 2011 року, дозволяється балотуватися як за партійним списком, так і в одномандатному окрузі одночасно.

Джерела “Української правди” повідомляли, що парламентська більшість буде ініціювати визнання цього положення неконституційним.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *