ОСТАННІ НОВИНИ

Польські та українські прикордонники обговорили спільні дії під час операції «Євро-2012»

|

 У Варшаві в приміщенні Європейської Агенції Фронтекс відбулася перша планувальна зустріч щодо спільної операції “Євро-2012”. Про це повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби України.

Захід проведений з метою обміну актуальною інформацією стосовно стану підготовки до чемпіонату Європи з футболу у Держприкордонслужбі України та Прикордонній варті Польщі. Доповіді учасників заходу супроводжувалися  презентаціями пропозицій до спільної операції Фронтекс «Євро-2012» за участі прикордонних служб України та Польщі, а також визначених експертів держав-членів ЄС. Варто зазначити, що спільна операція, відповідно до аналізу ризиків, буде розповсюджуватися на сухопутні та авіаційні пункти пропуску.

Представники Прикордонної Варти заявили про готовність здійснювати спільний контроль разом із українськими колегами на польській території. Також вони підкреслили, що виділення окремих смуг “Євро-коридорів” забезпечить перебування транспортного засобу в черзі максимально протягом 30 хвилин. А це, враховуючи очікуване навантаження на пункти пропуску під час Євро, досить хороший показник.

Перший заступник директора Міжнародно-правового департаменту генерал-лейтенант Володимир Карась у свою чергу відзвітував щодо стану підготовки до чемпіонату в Україні та окреслив виклики, з якими може зіткнутися служба під час прибуття масових груп уболівальників. Керівник української делегації згадав про заходи, яких прикордонне відомство України вживає в рамках підготовки до чемпіонату, найважливіші з яких – будівництво нових терміналів аеропортів, укомплектування персоналом та сучасною технікою.

Враховуючи досвід проведення операцій під час попереднього чемпіонату Європи в Австрії 2008 року та зимових олімпійських ігор в Турині в 2006 року,  Фронтекс презентував концепцію проведення спільної операції під час Євро-2012. Вона полягає у посиленні контролю у визначених пунктах пропуску на українсько-польському кордоні та постійному обміні інформацією. Останнє стане можливим завдяки взаємному направленню експертів-спостерігачів прикордонних відомств держав ЄС, України та Польщі, а також до Міжнародного координаційного центру, що працюватиме у Варшаві.

До кінця січня Держприкордонслужба України надасть пропозиції до плану операцій щодо направлення своїх офіцерів до пунктів пропуску в ЄС та прийняття експертів ЄС в Україні. У травні заплановано остаточне затвердження виконавчим директором Фронтекс  Плану спільної операції, яка розпочнеться 3 червня нинішнього року.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *