ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські військовослужбовці візьмуть участь у параді вертепів

|

Військові охоронці повітряного простору України візьмуть участь різдвяному параді вертепів, який відбудеться цими вихідними у Львові. Упродовж 6-9 січня, військовослужбовці-строковики, які проходять службу у підрозділах Повітряного командування «Захід» Повітряних сил ЗС України, вітатимуть товаришів по службі та львів’ян зі святом Різдва Христового. Про це «Львівському порталу» повідомили в регіональному медіа-центрі МО України.

Щоби у відповідальну мить бути на висоті, сьогодні, 5 січня, військовослужбовці провели генеральну репетицію свого виступу на базі єдиного в Україні гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла УГКЦ, який розташовано у історичному центрі міста. Допомагав їм у цьому настоятель храму, військовий капелан отець Степан Сус. Майже половина із 15 залучених до цього заходу хлопців прибули служити на Львівщину зі східних областей України, де не має сталих релігійних традицій колядування на Різдво. Тому священнослужитель не лише розповів юнакам про сам старовинний храм, але й провів екскурс у історію цієї християнської народної традиції.

У військових частинах ПвК «Захід», які дислокуються у Липниках під Львовом, організовувати вертепну ходу вже давно стало традицією. Уперше охоронці повітряного простору зробили це на Різдво у 2003 році. Новація настільки сподобалась мешканцям військового містечка та особовому складу військових частин, що було вирішено влаштовувати таке дійство щороку.

– На святвечір ми насамперед йдемо вітати тих, кому у цей день випало нести бойове чергування з охорони повітряного простору нашої держави. Згодом, колядуємо для особового складу військових частин гарнізону. А потім виходимо на вулиці нашого військового містечка, ходимо із колядою по помешканнях наших військовослужбовців та працівників. Слід відзначити, що кожного року виступ нашого вертепу виходить не такий, як у минулорічний. Репертуар колядок та дійові особи постійно модернізуються. Річ у тім, що у наших підрозділах проходять військову службу хлопці із різних куточків України. А, як відомо, у кожному населеному пункті є свої автентичні «родзинки» у влаштуванні святкової коляди. Тож і ми намагаємось зібрати найкращі фольклорні доробки. Та й зовнішній вигляд учасників вертепу ми робимо екстравагантним. Не перший рік із костюмами та реквізитом нам допомагають працівники Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької. І, щоби додати військового колориту, звичайно використовуєм й якісь елементи військового вжитку. – розповів заступник начальника командного пункту ПвК «Захід» з виховної роботи підполковник Михайло Павленко.

Фото регіонального медіа-центру МО України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *