ОСТАННІ НОВИНИ

Купити квартиру за “оціночною” вартістю вже не вдасться

|

У 2012 році під час продажу (даруванні, обміні) нерухомості сторонам угоди не вдасться знизити її реальну вартість, щоб менше платити податки державі. Як повідомляє компанія SV-Development, Фонд держмайна (ФДМ) затвердив рекомендації визначення мінімальної вартості квадратного метра житла залежно від регіону.
Зараз покупець зобов`язаний сплатити у вигляді мита 1% від ціни об`єкта, зазначеної в правовстановлюючих документах (договір купівлі-продажу, дарування, міни) і ще 1% до Пенсійного фонду, що нерідко призводить до її заниження.
За даними статистики, середня ціна всього продаваного житла по Україні – 100 тисяч гривень, це вдвічі нижче, ніж, наприклад, реальна ціна «одинички» в райцентрі Корсунь-Шевченківський на Черкащині, а в Києві навіть 1-кімнатна гостинка коштує мінімум втричі дорожче.
Як нам роз`яснили в Українському товаристві оцінювачів, в угодах фігурують ціни, розраховані фахівцями при БТІ (вони приблизно в 2-3 рази нижче реальних. – Авт.).
За розрахунками голови комітету ВР з питань податкової та митної політики Андрія Пінчука (ПР), у результаті бюджет втрачає 2,5 млрд грн. на рік. Тепер цьому поставлено заслін. Як роз`яснили нам у ФДМ, їх методика заснована на реальних цінах, за якими житло пропонувалася до продажу в даному регіоні за останні півроку.
Слідкувати за цим будуть місцеві органи влади. Мінімальну вартість квадратного метра фахівці розрахують, відібравши 10% найдешевших пропозицій по кожному сегменту: хрущовки, брєжнівки, новобудови, нежитлові будівлі. Наприклад, по Києву середня ціна продажу 1-кімнатної хрущовки в грудні – 360 тисяч гривень, мінімальна – 300 тисяч.
Податки візьмуть не менше ніж з 300 тисяч гривень або 6 тисяч гривень (3000 – мито, 3000 – в ПФ). Поки ж у скарбницю йде максимум 2000 гривень, виходячи із середньостатистичної вартості 100 тисяч гривень (для хрущоб і пентхаузів), а насправді і того менше, адже таку будку БТІ оцінить в 25-30 тисяч гривень.
На думку юриста Володимира Сталітного, це дозволить збільшити податки в бюджет, адже нотаріус не зможе завірити угоду, якщо ціна виявиться нижче мінімальної. Але може зупинити продажі на периферії, адже там угод небагато, а продавці часто скидають 20-25% вартості, якщо бачать реального покупця.
«Коли норма почне діяти, брокерські фірми стануть радити продавцям занижувати офіційну ціну пропозиції, наприклад, на 30-40%, щоб покупець мінімізував податки. А реально всі будуть знати, що насправді ціна вище заявленої », – говорить юрист.
Експерт ринку нерухомості Зоя Федорова каже, що новинка вигідна клієнтам страхових компаній, котрі укладають договір про страхування житла на випадок пожежі, потопу. «Якщо квартиру оцінити дешево, то при настанні страхового випадку виплатять менше, адже збитки не може бути більше вартості об`єкта страхування, а переплата за поліс для клієнта невелика».

Фото Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *