ОСТАННІ НОВИНИ

У палаці Бандінеллі можна оглянути скарби підземного Львова

|

Сьогодні у палаці Бандінеллі відбулось  відкриття виставки «Скарби підземного  Львова», на якій вперше для огляду  фахівців та громадськості представлено декілька сотень артефактів, знайдених працівниками Рятівної археологічної служби за останні дванадцять років під час розкопок на території середмістя Львова.

Як зазначив керівник РАС Олег Осаульчук, найбільше експонатів представлено з чотирьох об’єктів: ділянок на вулиці Федорова, 23-25 та 22-28, території на розі вулиць Краківської та Вірменської, а також з ділянки на площі Міцкевича, 10. Найдавніші знахідки, що представлені на виставці, датуються ще давньоруським часом, тобто приблизно ХІІ століттям, «найновіші» – належать до зламу ХІХ та ХХ століть.

На виставці можна  побачити вироби з кераміки різних століть, металевий посуд, якому  понад п’ять сотень років, різноманітні люльки, голки, ножі та багато іншого. Серед  найцікавіших знахідок, без сумніву, культові речі, які, ймовірно, датуються  ще давньоруським часом. Йдеться про стародавні енколпіони (складні нагрудні хрести княжої доби, у яких, здебільшого, містились мощі святих), хрестики та медальйони.  

Водночас виставка «Скарби підземного Львова» є своєрідним публічним звітом роботи НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України, який цього року святкує свій 20-літній ювілей.  

“У писемних джерелах натрапляємо, здебільшого, на згадки про найславетніші або найдраматичніші сторінки його історії. Водночас повсякденне життя залишилося поза увагою давніх літописців. Дуже часто ці прогалини можуть заповнити лише археологічні дослідження. Копітка праця львівських археологів упродовж останнього двадцятиліття дозволила нам більше зрозуміти непростий шлях становлення та розвитку нашого міста. Однак досі більшість результатів досліджень залишається недоступною для огляду громадськості. Ця виставка – можливість представити львів’янами та  гостям міста матеріальні свідчення нашої багатої історії, – сказав під час відкриття Олег Осаульчук. Водночас він зазначив, що в цю експозицію вмістилася лише частка експонатів, знайдених археологами. “Для всіх знахідок замало було би й палацу Бандінеллі” – наголосив він.

Виставка відкрита щодня, окрім середи, з 10.00 до 17.00.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *