ОСТАННІ НОВИНИ

Українські готельєри хочуть «зрубати грошей» на Євро-2012

|

Футбольні вболівальники, що приїдуть в Україну наступного року на Євро 2012, ризикують жити в гуртожитках радянського зразка за ціною дорогих готелів. Про це пише Kyiv Post

Після жеребкування 2 грудня фанати європейських збірних вже знають, до яких міст їм слід їхати, аби підтримати свої збірні. Проте, вони поки не відають в яку копійку їм обійдеться проживання в тих містах.   

За відсутності достатньої кількості готелів жителі Києва, Харкова, Донецька та Львова зараз терміново ремонтують під здачу в оренду іноземцям будь-яке придатне для цього помешкання, розраховуючи на гарний заробіток. 

“Є можливість “зрубати грошей”, – розповіла Kyiv Post Наталя Лисняк, директор з розвитку компанії ArtBuild Hotel Group, що займається аналізом готельних цін та послуг. “Готелі та власники приватних апартаментів безумовно цим шансом скористаються”, – додала вона.    

Жеребкування принесло сумні новини організаторам Євро 2012 в Україні, адже нам випали команди із найбільшою кількістю вболівальників, зокрема збірна Англії, Німеччини, Нідерландів.      

Попри всі зусилля достатньої кількості готелів так і не побудували, а високий попит та низька пропозиція однозначно вестиме до стрибка цін, які й так зазвичай “кусаються” у країнах, що приймають футбольні чемпіонати.     

“Ми просили власників готелів встановлювати адекватні ціни”, заявляв Маркіян Лубківський, голова директор Турніру УЄФА ЄВРО 2012 в Україні на одній із прес-конференцій. “Але ми не маємо засобів впливу на них”.

Швидкий перегляд веб-сайтів, запропонованих агенціями TUI Travel та “Гамалія”, двома офіційними туроператорами до Євро 2012, свідчить, що і так немалі ціни на українські готелі на період чемпіонату зростуть в декілька разів.   

Найдорожчим буде Київ, де вболівальникам доведеться добряче пошукати, аби зняти номер на двох у тризірковому готелі за 500 євро на добу. Зазвичай такий номер у столиці коштує до 100 євро.

Харків виглядає найменш дорогим, напевне завдяки великій кількості студентських гуртожитків у місті, які в разі потреби можна переобладнати під готелі.    

Гуртожитки, санаторії та пансіонати нададуть можливість для проживання туристам із невеликим бюджетом, адже у них можна буде знайти кімнати ціною в 50 євро з людини.

Однак, вболівальникам, що оберуть такі варіанти, слід бути готовими, що жити їм доведеться за містом і зазвичай зі зручностями на коридорі.    

Окрім того, у столиці вже заявлені ціни таких гуртожитків-хостелів нерідко дорівнюють ціні готелів. Наприклад, кімната у гуртожитках Київського національного університету ім. Шевченка коштує за даними сайтів від 153 євро за ніч.

Іще один варіант для туристів Євро 2012 — шукати житло у містах та селах по сусідству із і містами, що прийматимуть чемпіонат. Так, Трускавець, що розташований майже в 90 км від Львова, вже готується приймати вболівальників у своїх готелях-санаторіях, так само розраховує на туристів Горлівка, від якої до Донецька близько 40 км.  

Проживання в містах-супутниках дасть можливість зекономити вдвічі на готелях, проте може викликати головний біль із добиранням на матчі.

За даними сайтів туроператорів, житло під Євро 2012 можна бронювати мінімум на дві, а то й три доби (це правило не поширюється лише на кемпінги), при цьому як правило готелі  вимагають 100-відсоткову сплату при бронюванні. 

Дмитро Заруба, президент Асоціації готелів та ресторанів, каже, що вимога бронювати на кілька днів є нормальною, оскільки в іншому разі це буде невигідним для готельних власників. 

Хоча багато туристів, що приїздять в Україну, надають перевагу приватним апартаментам, які зазвичай є значно дешевшими за готелі, цього разу тут їм зекономити навряд чи вдасться. Ціни на приватні апартаменти на період чемпіонату дійсно «кусаються».

Окрім того, більшість власників квартир поки не поспішають виставляти свої апартаменти на сайти, притримуючи їх ближче до початку чемпіонату, розповів Kyiv Post представник іноземного ЗМІ, що займається поселенням спортивних репортерів.   

Готельні власники у свою чергу говорять, що українські ціни на Євро 2012 цілком адекватні. “Зазвичай ціни зростають у два-три рази в кожній країні, яка приймає футбольний чемпіонат”, – розповів Заруба, додавши, що TUI Travel та “Гамалія” навіть дещо притримали підйом готелями цін.  

Зазвичай ціни зростають у два-три рази в кожній країні, яка приймає футбольний чемпіонат”, – Дмитро Заруба

Для туристів, які бажають зекономити, за словами Заруби непоганим варіантом будуть кемпінги, адже під час Євро 2008 в Австрії та Швейцарії чимало вболівальників ночували просто на лавках в парках.   

Матіас Брандт, директор німецького проекту GIZ, спрямованого зокрема на розвиток кемпінгового туризму в Україні, розповів, що чимало європейських фанів вже збираються селитися в кемпінгах.

“Ми допомагали голландським вболівальникам знайти зручне місце [для кемпінгу] у Харкові. Їх має приїхати близько 2,5 тисяч”, – повідомив він. “Шведи також приїдуть у достатній кількості, аби заповнити табір у Києві”.

Ціна двомісного намету в кемпінгу, обладнаному санітарними зручностями, становитиме згідно із сайтами турагенцій приблизно 50 євро.

Однак, самі футбольні фанати запевняють, що попри ціни та незручності, вони не відмовляться від відвідин футбольного свята.

“Я чув, що готелі будуть переповнені та дорогі”, каже Ендрю Девіс із об’єднання вболівальників збірної  england-supporters.com. “Але це досить звично для таких змагань”, – додає він

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *