ОСТАННІ НОВИНИ

Мовчазна реакція на книгу Іллєнка добила його

Львівський портал

|

У рамках “Тижня кіно Юрія Іллєнка” в приміщені Музею Ідей (вул. Валова, 18-а) сьогодні, 1 грудня, відбулася презентація книг Юрія Іллєнка “Парадигма кіно”, “Доповідна апостолові Петру” в 3 томах, а також щойно виданого однотомного варіанту цієї книги “Юрко Іллєнко – Апостолові Петру”, а також збірки афоризмів та сентенцій Юрія Іллєнка “Криниця для спраглих”, упорядником якої є Ірина Фаріон.

«Цей чоловік – Іллєнко – розумів, що таке абсолютні цінності: любов-вірність, а також абсолютні цінності – це зрада і ненависть. Світ поляризований, тому що поляризована біблія. Він це дуже добре розумів. І якщо людина починає абсолютну любов розділяти абсолютною зрадою – наступає пора паралітиків. Паралітиків при владі, типу Янукович, паралітиків в мистецтві Цей чоловік вчив нас розмежовувати ці абсолютні поняття. Поняття любові, зради, вірності. Він показує в цій книжці, як його хитало тим життям, як носило і як завжди намагався вийти на цей стрижень. Це як говорив Стус «навіть не протистояння, а прямо стояння. Іллєнко казав: «Мій досвід не передається і чого я буду його передавати. Я живу власне життя і я відповідальний за своє власне життя». У цій книзі він себе не прикрашає. Передусім треба бути дуже правдивим перед собою, щоб люди могли читати такі тексти. Чи можуть читати це всі? Звичайно, що ні», – зазначила під час презентації книги Ірина Фаріон.

Вона розповіла, що Юрія Іллєнка надзвичайно прикро вразила відсутність реакції на його книгу “Доповідна апостолові Петру”, котру він привіз у 2008 році на Форум видавців у Львові.

«Звичайно геній потребував реакції. Як є гомін, то має бути відгомін, а ніякий пес навіть не гавкне. Тиша. А хіба могла бути інша реакція? Ці тусовки, які зараз є в літературі, вони минучі, як листочки на деревах, а Іллєнко це стовбур. Але час зруйнує всіх, зостанеться тільки одержимість», – додала І.Фаріон.

Її слова підтвердила й дружина Ю.Іллєнка Людмила Єфіменко.

«Навіть коли «обгавкали» «Мазепу», він (Іллєнко) такий був спокійний і казав «та нічого, головне я знаю, що зняв геніальне кіно». А книга – повне замовчування. Не було жодної рецензії, жодного виступу, повна мовчанка. Це на нього надзвичайно подіяло. Це його просто добило», – розповіла Л.Єфіменко.

Своєю чергою син Ю.Іллєнка Пилип пояснив подібну реакцію на книгу батька тим, що більшість людей просто не готова до сприйняття нового.

«Він і в побуті не хотів ніколи повторювати за кимсь. Це йому було нецікаво. Тому й книжку написав оригінально. Не так як всі пишуть мемуари. Придумав новий жанр роман-хараман. Тому у творчості завжди, коли щось презентував стикався з непорозумінням, бо люди не хочуть сприймати чогось нового. Це психологічна реакція людини яка боїться невідомого. Фільм «Тіні забутих предків» на перших показах зазнав нищівної критики, а зараз це класика. Так само сталося з багатьма фільмами, які він зняв. Зараз підтверджується, що він випереджав свій час. Він завжди був першим. Навіть першим в ефірі у Савіка Шустера першим заявив, коли почав свій виступ: «Я Юрій Іллєнко, український націоналіст». Він мав мужність робити речі, які вважав за потрібне. І знав, якщо не зробить першим, то вони будуть втрачені чи не винайдені в творчості. Він намагався змінювати це життя, руйнувати стереотипи», – зазначив П.Іллєнко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *