Встановити пластикові вікна в історичному ареалі стало важче

Львівський портал

|

Процедуру заміни дерев’яних вікон на пластикові у центрі Львова зробили більш жорсткою, повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

«Відповідно до рішення виконавчого комітету, встановлено правила для районних адміністрацій: у місячний термін після виявлення самовільної зміни в історичному ареалі вони зобов`язані звертатися до суду про повернення до попереднього стану. Також прийнято рішення стосовного того, що заміна дверних і віконних заповнень здійснюється виключно у тому випадку, коли неможливо їх відреставрувати. Тобто, коли є відповідні висновки, що реставрація не можлива. Мова йде про те, що виконавчий комітет створив правила з метою посильного уникнення самовільної зміни віконних заповнень та установлення пластикових вікон. Відповідно, сьогодні ми цю процедуру зробили більш жорсткішою, оскільки не у всіх випадках прислуховуються до рекомендації управління охорони історичного середовища», – розповіла начальник юридичного управління ЛМР Гелена Пайонкевич.

Як зазначила Гелена Пайонкевич, зараз у Львові є 100 судових справ щодо повернення до попереднього стану, заміни пластикових вікон на дерев’яні.

«Ми говоримо про те, що вікна є частиною будинку. Будь-яка зміна фасаду будинку, який є пам’яткою чи перебуває в історичному ареалі, потребує відповідних погоджень. Деякі порушення стану охорони історичного середовища підпадають під постанову адміністративного правопорушення. У випадку, коли люди не реагують, районні адміністрації звертаються до суду. Деякі мешканці самостійно приводять будівлі до попереднього стану», – додала Гелена Пайонкевич.

Нагадаємо. У місті діє програма, відповідно до якої мешканці можуть відреставрувати дерев’яні вікна, сплативши тільки 20% від загальної вартості реставрації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *