ОСТАННІ НОВИНИ

В УГКЦ з`являться три нові митрополії

Львівський портал

|

29 листопада у Львові, 13 грудня в Івано-Франківську, 22 грудня у Тернополі відбудуться архієрейські Літургії, під час яких буде прочитано декрети про створення Львівської, Івано-Франківської та Тернопільсько-Зборівської митрополій УГКЦ відповідно. Як інформує департамент інформації УГКЦ, про це сьогодні, 8 листопада, під час веб-конференції на tochka.net повідомив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).

Створити три нові митрополії вирішив Синод єпископів УГКЦ. До складу Львівської митрополії увійдуть Львівська архієпархія, Стрийська, Самбірсько-Дрогобицька та Сокальсько-Жовківська єпархії; до Івано-Франківської митрополії – Івано-Франківська та Коломийсько-Чернівецька єпархії; до Тернопільсько-Зборівської – Тернопільсько-Зборівська та Бучацька єпархії. Першими митрополитами стануть владика Ігор (Возьняк), архієпископ Львівський, владика Володимир (Війтишин), єпарх Івано-Франківський, та владика Василь (Семенюк), єпарх Тернопільсько-Зборівський.

За словами Блаженнішого Святослава, створення нових митрополій є дуже важливим кроком у природному розвитку церкви у напрямку до патріархату. «Сьогодні в Україні існує єдина Києво-Галицька митрополія з осідком у Києві. Такою структурою наша митрополія віддзеркалює той стан церкви, який у нас був за часів Київської Русі. Був єдиний митрополит, який був де-факто главою Помісної церкви та мав відповідно владу над єпископами своєї території. Очевидно, що більш, як за тисячу років наша Церква розвинулася, зокрема і в Україні. Сьогодні такий природній стан розвитку церковної структури потребує вдосконалення. Отож, для того, щоб краще надати душпастирську опіку нашим вірним, рішенням Синоду єпископів УГКЦ і з благословення Апостольської Столиці ми створили три нові митрополії», – наголосив Глава УГКЦ.

Крім того, Предстоятель УГКЦ повідомив, що кожний митрополит матиме право скликати Митрополичий синод, але для того, щоб рішення цього синоду були дійсними вони потребують схвалення Верховного Архиєпископа.

Слід відзначити, що тепер в УГКЦ буде сім митрополій. Крім новостворених, ще однією митрополією УГКЦ в Україні є Києво-Галицька митрополія, яку очолює Блаженніший Святослав. До її складу входять Київська архиєпархія, Донецько-Харківський, Одесько-Кримський та Луцький екзархати. Крім того, до УГКЦ належать Перемисько-Варшавська митрополія у Польщі, Філадельфійська митрополія у США та Вінніпезька митрополія у Канаді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *