ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий закликає львів’ян помолитися

Львівський портал

|

Міський голова Львова Андрій Садовий закликав львів’ян помолитися. На цьому він наголосив сьогодні, 1 листопада, під час брифінгу.

«Поза Листопадовим чином, поза вшануванням наших рідних на цвинтарях сьогодні, 67 років тому пішов від нас Митрополит Андрей Шептицький – людина, яка була і є одним з велетнів. Взагалі, за час історії нашого міста було два велетні – король Данило Галицький і Митрополит Андрей Шептицький. Усі ми повинні сьогодні піти в собор Святого Юра, спуститись в крипту, помолитись і всі думки будуть почуті», – зазначив Андрій Садовий.

Сьогодні, 1 листопада, виповнюється 67 років з дня смерті Митрополита Галицького, Архієпископа Львівського, єпископа Кам`янецького Андрея Шептицького.

Як інформує прес-служба Львівської міськради, з нагоди 110-ї річниці введення на Митрополичий Пристіл Андрея Шептицького, 1 листопада у Храмі Пресвятої Євхаристії (пл. Музейна, 3) відбудеться Презентація телевистави «Богом покликаний».

У програмі заходу відбудуться презентації «Святість життя Митрополита» та «Беатифікаційний процес», а також перегляд телевистави.

Телевистава «Богом покликаний» створена за спогадами матері Митрополита Софії з Фредрів Шептицької. Автор сценарію та виконавиця ролі Софії – Надія Дзвоник, режисер – Валерій Москаленко, режисер телевистави – Наталя Миронюк.

Організаторами заходу є ГО «Обереги» та Храм Пресвятої Євхаристії (Домініканський собор), за підтримки Львівської міської ради. Початок о 19.00 год.

Біографічна довідка

Народився Андрей Шептицький (в миру Роман Марія Александр Шептицький) 29 липня 1865 року в с. Прибличі.

13 вересня 1888 Роман склав перші чернечі обіти і прийняв ім`я Андрей. З жовтня 1888 по червень 1891 брат Андрей, проживаючи у Краківській Єзуїтській обителі на площі св. Варвари, відвідує університетські курси з богослов’я та філософії.

11 серпня 1892 брат Андрей складає вічні обіти у Кристинопольському монастирі. А 3 вересня 1892 єпископ Юліан Пелеш у Перемишлі висвячує його на священика. 11 вересня 1892 ієромонах Андрей відслужив першу Божественну Літургію у родинному селі в Прилбичах.

20 липня 1896 його призначають ігуменом монастиря св. Онуфрія у Львові.

2 лютого 1899 імператор Франц Йосиф I номінув Андрея Шептицького на Станіславівського єпископа. 17 вересня 1899 відбулась єпископська хіротонія, а 20 вересня 1899 – інтронізація на Станіславівську катедру

Після смерті митрополита Юліана Сас-Куїловського Шептицький 17 грудня 1900 був номінований Галицьким митрополитом. Інтронізація відбулася 17 січня 1901 у соборі св. Юра у Львові.

Помер Владика 1 листопада 1944 року, близько 13 години, три дні перед тим переставши з будь-ким розмовляти. Похований у підземеллі собору святого Юра. Його похорон у зайнятому радянськими військами Львові перетворився на грандіозну маніфестацію.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *