ОСТАННІ НОВИНИ

«Венеціанська комісія» побачила зло в змішаній системі виборів

Львівський портал

|

Європейська комісія «За демократію через право» (“Венеціанська комісія”) вважає, що проведення виборів Верховної Ради за змішаною системою може призвести до маніпуляцій

Про це в ході комітетських слухань Ради на тему «Обговорення проектів закону про вибори народних депутатів України» сказав секретар «Венеціанської комісії» Томас Маркерт.

«В українських умовах змішана система може призводити до зловживань. Таким чином, Парламентська асамблея (Ради Європи) і «Венеціанська комісія» пропонують не вводити змішану систему, а змінити існуючу систему на пропорційну систему, що базується на регіональних відкритих списках», – сказав він.

При цьому Маркерт зазначив, що в європейських країнах існує кілька типів виборчих систем, і кожна країна сама її обирає.

«Але цей вибір має поважати важливий принцип, а саме ця виборча система не може надавати перевагу якійсь стороні, а має передбачати рівні умови для всіх політичних сил», – сказав він.

Секретар «Венеціанської комісії» додав, що вибір виборчої системи має відбуватися в результаті проведення широкої громадської дискусії і консенсусу між політичними силами.

Маркерт також додав, що законопроект «Про вибори народних депутатів України», авторами якого є 6 депутатів Ради з більшості, не в повній мірі відповідає тексту того проекту закону, який був спрямований на оцінку «Венеціанської комісії».

Comments.UA

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *