ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’яни вітають вчителів та учнів «шашкевичівки» в Перемишлі зі 100-річчям школи

Львівський портал

|

Сьогодні, 28 жовтня, у м. Перемишлі (РП) проходять урочистості з нагоди 100-річчя «шашкевичівки» (так називають українську початкову школу імені Маркіяна Шашкевича) та 20-річчя відродження школи, інформує прес-служба ЛОР.

Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич надіслав вітальну адресу директорові школи, вчителям, батькам та учням.

«Від імені депутатів Львівської обласної ради, громади Львівщини та від мене особисто прийміть щирі вітання з нагоди 100-ліття  школи імені Шашкевича, – йдеться в привітанні. – З приємністю відзначу, що йдеться про потрійний ювілей – адже цього року виповнюється 200 років від народження Маркіяна Шашкевича, ім’я якого носить школа, 100 років від заснування школи, яка носить ім’я цього видатного українця, 20 років від часу її відновлення.

Маркіян Шашкевич – знакова і легендарна постать. Своїм словом і своїм прикладом він пробудив українство Галичини до боротьби за національні, соціальні і культурні права. Він перший голосно виступив на оборону рідної мови, ствердив єдність українського народу від Закарпаття до Слобожанщини.

Ім’я Шашкевича довгий час було прапором і гаслом українського руху. Чи не тому школа, заснована Братством Миколая в Перемишлі та Українським педагогічним товариством, обрала своїм наставником, моральним покровителем саме Маркіяна Шашкевича.

Сьогодні, в еру глобалізації і цифрових технологій, у час швидких змін особливо важливо  оберігати етнонаціональну ідентичність. Лише маючи своє глибоке коріння,  людина здатна орієнтуватися в мінливому світі, мати тверді переконання, відстоювати їх. Особливо важливу роль у збереженні національної ідентичності відіграє школа, освіта рідною мовою. Величезної ваги завдання, особливо за кордонами України, – оборонити, зберегти, розвинути українськість.

Саме такою ідеєю жив Маркіян Шашкевич. Саме з такою метою засновувалася сто років тому ваша школа. І вона з великою гідністю носить це ім’я», – зазначено у привітанні.

Львівську обласну раду на цих заходах представлять секретар депутатської комісії євроінтеграції, транскордонного співробітництва та зв’язків з українцями за кордоном Ярослав Кравченко, депутати Остап Стахів та Остап Канака. Заходи відбуваються в рамках відзначення 200-ліття Маркіяна Шашкевича. Депутати подарують школі 100 примірників книжки Степана Заброварного та Ірини Спольської-Онишко “Перемиська шашкевичівка”.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *