ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові закінчують реставрувати колону Яна з Дуклі

Львівський портал

|

У Львові закінчують реставрувати колону Яна з Дуклі. Уже відреставровано І та ІІ рівні архітектурно-пластичного ансамблю. Також закінчені  роботи з реставрації верхнього вазону. Роботи виконує архітектурна майстерня «Буд-арт», інформує прес-служба Львівської міськради.

«Доповнені всі втрачені елементи, всі висунуті камінчики поставлені на місця, карнизи витримані в первинному вигляді.  Зараз ми готуємо нижню частину ансамблю для кріплення сходів. Також був відреставрований верхній вазон – відновлено 4 декоративні кулі та зруйновані хвостовики», – повідомив скульптор, директор ТзОВ «Буд-арт» Володимир Ропецький.

Реставрація архітектурно-пластичного ансамблю колони Яна з Дуклі триває 24 робочих дні. Крім того, для реставрації колони були застосовані новітні матеріали та технології.

«Зокрема в місцях найбільшого висипання  були використані вуглецеві пояси, які не можуть витримувати 700 кг на 1см.кв. Вони в 40 разів є міцнішими за бетон, але дозволяють каменю дихати. Після завершення реставрації колони було б дуже актуально зробити огорожу біля колони, по-перше, вже виконана проектно-кошторисна документація, а, по-друге, – це відновлення історичної справедливості», – повідомив Володимир Ропецький.

Довідка

Ян з Дуклі або Іван з Дуклі (1414 – 29 вересня 1484) – францисканець – обсервант (бернардинець), перший католицький святий, що жив у Львові. Патрон Польщі і Литви, перемишльської архідієцезії, польської шляхти, військових, також покровитель Львова. Був беатифікований 1733 папою Климентом ХІІ, а 1739 папа оголосив його патроном Польщі і Литви. У 17 столітті св. Іван з Дуклі був покровителем Львова. У 1734 році магнати Живуські, в яких Іван Дуклі був фамільним покровителем спорудили колону напроти церкви св. Андрія у Львові з фігурою святого.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *