ОСТАННІ НОВИНИ

Війна між Садовим і «Свободою» набирає обертів

Львівський портал

|

Комунально-політичне протистояння між ВО «Свобода» та міським головою Львова Андрієм Садовим має всі шанси перетворитися на затяжну війну. Це випливає із позиції свободівців, яку вони оприлюднили сьогодні на прес-конференції.

Представники ВО «Свобода» назвали поведінку виконавчих органів влади на чолі з мером «інформаційною істерикою» та «прихованим саботажем і шкідництвом».

Депутат Львівської міськради Олег Махніцький наголосив, що рада правомірно скасувала рішення про підвищення тарифів на квартплату, бо виконавчі органи провели це підвищення з порушенням закону. Передовсім це стосується фіктивних громадських слухань, що їх буцім провели представники ЛКП. «І замість робити оцінку рішенням міської ради, виконавчі органи мали б їх виконувати, а вони натомість звертаються до прокуратури» – наголосив він.

Свободівці наголосили, що на наступному пленарному засіданні планують розглянути протест прокурора і відхилити його. «Нам незрозуміло, чому прокурор подав цей протест, адже рада фактично виконала роботу прокуратури, скасувавши завищені тарифи» – наголосив О.Махніцький.

Він розповів, що прокуратура після відхилення може подати до суду, аби в судовому порядку скасувати це рішення міськради. Якщо так трапиться, то депутати вимагатимуть, аби декількох із них міськрада уповноважила представляти інтереси ради в суді, бо має підстави вважати, що працівники юридичного управління не надто намагатимуться виграти цей процес.

А жителям Львова, щоби уникнути плутанини в оплаті за квартиру, депутати радять дочекатися сесії 3 листопада, на якій протест прокурора  планують відхилити.

Однак вже зараз можна сказати, що свободівцям йдеться не тільки і не стільки про комунальні тарифи, хоча перед виборами до Верховної Ради це дуже добрий піар-хід. Як зазначив ще один депутат Юрій Михальчишин, фракція ВО «Свобода», а отже й більшість у міській раді, домагатиметься вирішення таких питань на сесії міської ради: включення в порядок денний сесії нової структури органів міської ради, обрання заступників міського голови та формування нового виконкому. А крім того, йдеться і про формування нових, «чесних, прозорих та економічно обґрунтованих тарифів на житло».

За словами Р.Кошулинського, учора відбулася зустріч міського голови з лідерами фракцій і мови про те, коли Садовий внесе на розгляд сесії питання про нову структуру і новий виконком лідери фракцій так і не почули.

Зі свого боку О.Махніцький наголосив, що міський голова порушує закон, не вносячи питання про нову структуру і новий виконавчий комітет, бо це він мав зробити ще кілька місяців тому. «Тому зараз у міського голови немає заступників, а є лише виконувачі обов`язків, яких має перезатвердити новообрана рада» – наголосив Олег Махніцький.

Як бачимо, заяви обох сторін конфлікту вказують на те, що поки що до примирення – як до неба пішки. Не виключено, що невдовзі робота всієї міської влади може перетворитися на постійне блокування будь-яких, навіть найконструктивніших пропозицій опонентів. Рада не голосуватиме за ідеї від міського голови, мер ветуватиме потрібні для міської ради рішення і так може тривати дуже довго.

Врешті сумнівно, аби якась із сторін спромоглася на поступки, адже для них йдеться про життєво важливі речі. Садовий не може допустити, аби замість його людей заступниками стали люди, лояльні до ВО «Свобода», бо ж тоді він має шанси стати маріонеткою не лише у «спритних і натруджених руках» кураторів з центральної влади, але і його ідеологічних опонентів.  А ВО «Свобода» набридло чекати на той час, коли Садовий дозріє до конструктивної розмови з приводу адекватного поділу влади у Львові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *