ОСТАННІ НОВИНИ

У «Тюрмі на Лонцького» покажуть фільми про Голокост

Львівський портал

|

Документальні стрічки про євреїв України в часи Другої світової війни та про українців, які їх рятували, демонструватимуть в Національному музеї «Тюрма на Лонцького», де в 1941—1944 роках була катівня ґестапо. Кінопокази присвячені 70-річчю трагедії Бабиного Яру, де вбивали євреїв, українців та ромів. Про це повідомляє прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

У неділю, 30 жовтня (початок о 13:00), відбудуться показ та обговорення фільму «Назви своє ім’я» (режисер Сергій Буковський, продюсер Стівен Спілберг) — повнометражного документального фільму про Голокост на території України. 

На неділю, 6 листопада (початок о 13:00), заплановані показ та обговорення канадської документальної стрічки «Вона заплатила життям», знятої Іриною Корпан про долю своєї бабусі — Катерини Сікорської, котра в роки Другої світової війни була розстріляна за рішення врятувати трьох євреїв під час Шоа. 

Покази та обговорення влаштовані з ініціативи Наукового центру дослідження юдаїки та єврейського мистецтва імені Фаїни Петрякової до 70-річчя трагедії Бабиного Яру, де вбивали євреїв, українців та ромів. 

Директор Національного музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий повідомив, що музей у співпраці з Центром дослідження юдаїки імені Ф. Петрякової започатковує в рамках щонедільного музейного кінолекторію демонстрацію та обговорення фільмів, що розповідають про Шоа (Голокост). 

Історик Володимир В’ятрович, голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху, підкреслив: «На думку керівництва Радянського Союзу, замордовані у Бабиному Яру не заслуговували на пам’ять: адже це — євреї, яких після війни прийнято було називати “безродними космополітами” і “агентами міжнародного капіталізму”, це українці — “буржуазні націоналісти та колаборанти”, це військовополонені — “зрадники батьківщини”. Сьогодні ми повертаємо в суспільну дискусію раніше не відомі чи спотворені факти і віримо, що праця істориків та кінодокументалістів дозволить кожному дізнатися більше про минуле та зробити власні висновки». 

 «Євреї, поруч із українцями та поляками, були серед жертв тоталітарної машини, інструментом якої була ця в’язниця. У незалежній Україні тут створено національний меморіал, в якому ми нагадуємо всім про злочини, що не повинні повторитися», — додав Руслан Забілий. 

Нагадаємо, що в 1941—1944 роках у «Тюрмі на Лонцького» розташовувалася слідча тюрма ґестапо, а в 1939—1941 та 1944—1991 роках — слідча тюрма НКВД-КҐБ. До 1939 року тут була польська в’язниця, яка будувалася для кримінальних злочинців, а з часом перетворилася на місце утримання політичних в’язнів — учасників українського визвольного руху. 2008 року тюрму було вперше відкрито для громадськості, а в червні 2009 році Центр досліджень визвольного руху за підтримки СБУ та львівської громади презентував тут музей, якому 13 жовтня 2009 року надано статус Національного. 

Сеанси в недільному кінолекторії музею-меморіалу розпочинаються о 13:00. Вхід до музею — вільний. 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *