ОСТАННІ НОВИНИ

З листопада послуги судів подорожчають в кілька разів

Львівський портал

|

З першого листопада набуває чинності Закон «Про судовий збір». Як роз´яснив один з авторів закону, нардеп Валерій Писаренко, основне його нововведення – держмито, яке треба внести до держбюджету за подачу позовної заяви, скарги та іншого, стало не фіксованим, як зараз (у неоподатковуваних податком мінімумах це 17 гривень), а прив´язане до мінімальної зарплати і стало набагато більшим.

Як пише газета «Сегодня», наприклад, якщо нині розлучитися коштує 8,5 гривень, то через тиждень – уже 94,1 або в 11 разів більше (див. інфографіку). Значно дорожче став «повний цикл» – позов, апеляція, касація – при серйозних справах. Припустимо, людина судиться за хрущовку ціною 500 тисяч гривень. Сьогодні він сплатить на всіх етапах 3400 гривні, а з 1 листопада – аж 6211 гривень.

«Мито не змінювалася 18 років, за цей час зросли як ціни, так і зарплати, тому буде правильно його збільшити і прив´язати до мінімальної зарплати, щоб мито автоматично індексувалося, адже мінзарплата у нас щороку зростає, – каже Писаренко. – Гроші, зібрані з тих, хто звертається до суду, підуть на зміцнення матеріально-технічної бази судів: на комп´ютери, ксерокси, закупівлю систем фіксування судового процесу. У регіонах чимало судів, де взимку так холодно, що судді сидять не в мантіях, а в куртках. Тепер з´являться гроші на опалення». Писаренко вважає збільшення мит невеликим, мовляв, заплатити навіть 2800 гривень за розділ через суд майна цілком реально. Крім того, багато позовів можна подати безмитно – про стягнення зарплати, аліментів, збитку в результаті злочину, відшкодування шкоди при каліцтві або втрату здоров´я (виробнича травма), порушення прав споживача. Не треба платити при зверненні до суду інвалідам ВВВ та 1 і 2 груп, чорнобильцям 1 та 2 категорії, організаціям інвалідів, ветеранів, деяким держструктурам (наприклад, Антимонопольний комітет, Пенсфонд, соцстрах). «А бізнес-структури, які судяться за мільйони, тепер заплатять більше, у них гроші є», – вважає Писаренко.

Юристи ж вважають, що підвищена плата передусім вдарить по кишені численних сутяг, які люблять подавати позов з будь-якого приводу. Звичайні громадяни від підвищених мит не в захваті.

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *