ОСТАННІ НОВИНИ

Виборчий закон підмінили - КВУ

Львівський портал

|

 Парламентська більшість подала на розгляд Верховної Ради України не той проект закону про вибори народних депутатів, який готувала робоча група і щодо якого Венеціанська комісія нещодавно оприлюднила висновок. Про це в ефірі “Радіо Свобода” заявив голова Всеукраїнської організації «Комітет виборців України» Олександр Черненко.
«Той законопроект, який внесли Олександр Єфремов й інші депутати як законопроект більшості, і той, який передали Венеціанській комісії, який писався у робочій групі, в чому і ми брали участь, – це не зовсім однакові законопроекти. В більшості, на 90% норм вони ідентичні. Але в ньому є кілька норм, які Венеціанська комісія не розглядала», – розповів він.
За його словами, ці норми стосуються реєстрації кандидатів та її скасування, участі громадських організацій як спостерігачів на виборах, а також порядку виготовлення бюлетенів. «Якщо в законопроекті, написаному робочою групою, були жорсткі вимоги щодо пункту скасування реєстрації кандидата, щоб вони були лише у випадках, передбачених Конституцією, то що ми бачимо у законопроекті, внесеному у парламент? Знову мова йде про 2 попередження, які може отримати кандидат-мажоритарник, і про те, що після третього такого попередження вже є підстава для скасування його реєстрації виборчою комісією», – додав Олександр Черненко.
«Маємо таке собі мухлювання. Раніше йшлося про те, що цей технічний законопроект, підготовлений робочою групою, внесе на розгляд Президент. В останній момент він відмовився від цього. Тепер йтиметься про те, що законопроект внесли народні депутати. Але не треба робити підміну понять, мовляв, це той законопроект, який писала робоча група», – зазначив голова «Комітету виборців України».
13 жовтня Венеціанська комісія затвердила свій висновок щодо законопроекту про вибори народних депутатів України. Незабаром після оприлюднення висновку Рада включила до порядку денного поточної сесії 4 законопроекти «Про вибори народних депутатів України». Нині вони перебувають на розгляді у профільному комітеті.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *