ОСТАННІ НОВИНИ

«Європротокол» хочуть роздати всім автолюбителям

Львівський портал

|

Страховики готують зміни до спрощеної системи врегулювання ДТП – «європротоколу». Минулого тижня Українська федерація страхування (УФС) запропонувала Моторному (транспортному) страховому бюро України (МТСБУ) відкрити доступ до нього для всіх водіїв, що мають поліси «автоцивілки», а не тільки для тих, хто купив договори нового зразка.

У МТСБУ обіцяють, що реформа «європротоколу» відбудеться після того, як Держфінпослуг затвердить ліміт, в межах якого страхові компанії будуть зобов´язані виплачувати відшкодування без довідки ДАІ.

Як повідомлялося, спрощена система врегулювання аварій почала діяти в Україні з 19 вересня 2011 р. після вступу в силу закону № 3045. Завдяки йому водії отримали можливість не викликати на місце ДТП представників Державтоінспекції, уникаючи, таким чином, адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху. Згідно з рішенням президії МТСБУ учасники події мають право не викликати ДАІ лише в тому випадку, якщо кожен з них має договір ОСЦПВ, укладений після 19 вересня. Водії, котрі купили «автоцивілку» раніше цієї дати, автоматично позбавлялися можливості використовувати «європротокол».

Нагадаємо, що, згідно з проектом розпорядження, оприлюдненого небанківським регулятором в кінці вересня, максимальна страхова виплата  по майну при оформленні ДТП без участі ДАІ в 2011-2012 рр.. повинна скласти 10 тис. грн. З 2013 р. ця стеля буде підвищена до 25 тис. грн.

Експерти вважають, що такий вибірковий підхід з видачею «європротоколу» був пов´язаний з тим, що на той час Держфінпослуг не затвердив максимальну суму, яку страхові компанії зобов´язані були виплачувати з «автоцивілки» без довідки ДАІ.

«Був ризик, що небанківський регулятор пропише занадто високий ліміт. У цьому випадку в компанії посипався б вал великих претензій, що могло б завдати серйозного удару по фінансовій стабільності страховиків », – пояснив президент МТСБУ Володимир Романишин.

За словами голови правового комітету УФС Олександра Нагорного, скасувати обмеження щодо використання «європротоколу» досить просто. Оскільки цей крок не потребує внесення змін до законодавства, достатньо лише рішення Моторного бюро. У свою чергу в МТСБУ запевнили, що не проти скасування обмежень.

«Деловая столица», Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *