ОСТАННІ НОВИНИ

Київ відбере з місцевих бюджетів майже 4,5 млрд грн - Ганущин

Львівський портал

|

У проекті Закону про Державний бюджет на 2012 рік закладено скорочення реальних видатків місцевих бюджетів на 4,4 млрд. грн або 45 відсотків порівняно з 2011 роком. Про це сьогодні, 20 жовтня, під час сесії Львівської обласної ради заявив депутат від Народного Руху України Олександр Ганущин.

“Хоча у проекті Закону України «Про державний бюджет України на 2012 рік» передбачено у цілому зростання видатків, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, окрім бюджетів м.Києва, м. Севастополя та АРК Крим, насправді місцеві ради просто вводять в оману“, —  наголосив депутат обласної ради.

За словами депутата, зростання видатків, в яких «сидить» заробітна плата бюджетних установ, відбувається на 16.431,4 млн. грн. Ріст же самої заробітної плати передбачає приріст у  16.190,1 млн. грн. Таким чином реальне збільшення ресурсу нібито таки відбувається в цілому на 241,3 млн. грн. Але Мінфін сором’язливо замовчує факт збільшення видатків на енергоносії, наводячи лише коефіцієнт у 1,27 до 2011 року. А це, якщо взяти за основу 8 місяців 2011 року, у 2012 році складе 2.996,8 млн. грн.

“Тобто врахованого у проекті закону збільшення видатків, що враховуються, вже не вистачає на покриття обов`язкових видатків місцевих бюджетів в умовах задекларованого підвищення заробітної плати та енергоносіїв. Який вихід? Дуже простий: скоротити на 2.755,5 млн. грн інші видатки або спрямовувати на виплату зарплат і оплату енергоносіїв доходи, що не враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів“, —  підкреслив Олександр Ганущин.

Але для того, щоб картина стала реальною до росту видатків слід закласти стипендії на 155,0 млн грн та трансферти населенню (без субвенцій) на 49,6 млн. грн у зв`язку з підвищенням мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, 35,0 млн. грн додаткових цільових видатків на лікування хворих на цукровий діабет, 6,5 млн. грн видатків на оздоровлення і 667,3 млн. грн  цільових видатків на проведення експерименту в охороні здоров`я у 3-х областях та місті Києві.

Крім цього, є норма, що замовчується у взаємовідносинах державного та місцевих бюджетів — індекс зростання споживчих цін, так званий “індекс інфляції”. При складанні бюджету на 2012 рік його враховано на рівні 7,9 відсотка. Для місцевих бюджетів це додаткові видатки в 2012 році у сумі 763,0 млн. грн. порівняно з розрахунковими видатками на 2011 рік.

Підрахуваши все, маємо скорочення реальних видатків місцевих бюджетів, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів, пов`язаних з оплатою харчування, придбанням медикаментів, м`якого інвентарю, оплатою послуг з утримання установ і таке інше  на 4,4 млрд. грн або 45 відсотків порівняно з 2011 роком.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *