ОСТАННІ НОВИНИ

Квитки на літаки подорожчають через забруднення повітря

Львівський портал

|

Квоти Європейського Союзу на викид парникових газів вдарять по українських авіакомпаніях і позначаться на вартості квитків, повідомив аналітик вуглеводних ринків Фонду цільових екологічних інвестицій Андрій Кітура.

Згідно з директивою ЄС, з 2012 року, всі авіакомпанії, які літають до країн ЄС зобов`язані звітувати про свої викиди парникових газів і дотримуватися їх обсягів.

“Фактично навантаження на підприємства з`являться вже в 2013 році, а в 2012 компанії повинні провести інвентаризацію викидів. Кожному авіаперевізнику буде встановлена ​​квота і він змушений буде її дотримуватися, щоб літати в ЄС. Витрати будуть досить помітними для вітчизняних авіакомпаній, а це в свою чергу позначиться на вартості авіаційних квитків”, – сказав Кітура.

За словами аналітика, головним меседжем цієї директиви є те, що ЄС може не враховувати квоти іноземних авіакомпанії, якщо країна зі свого боку візьме аналогічні або схожі зобов`язання для цих компаній.

“В авіакомпаній зараз виходу немає, вони поставлені перед вибором. У нас є два шляхи – наші компанії підпадають під європейський ринок, купують квоти і щорічно платять десятки мільйонів доларів європейцям, або створити цей ринок в Україні. Авіаперевізник теж буде платити, але, можливо, їх витрати будуть меншими, та й гроші будуть залишатися в державі”, – говорить Кітура.

Вуглецевий ринок для авіаперевізників за різними оцінками оцінюється в десятки мільйонів доларів.

За словами експерта, створення вуглецевого ринку – це не стільки екологічна проблема чи примха чиновників, які рятують клімат, це чіткі і конкретні бізнес інтереси держави, це раціональне поведінка.

Нагадаємо, з 12 жовтня була тимчасово призупинена участь України в міжнародній торгівлі викидами парникових газів за порушення правил надання звітності про викиди ПГ за Кіотським протоколом.

Як повідомлялось, за дев`ять місяців поточного року пасажиропотік через аеропорти України збільшився в порівнянні з відповідним періодом минулого року на 21,2% і досяг позначки 9570,8 тис. пасажирів.

З початку року послугами українських авіакомпаній скористалися 5794,9 тис. громадян, що на 23,4% більше порівняно з січнем-вереснем минулого року.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *