ОСТАННІ НОВИНИ

На вихідних у Львові ІІ Свято сиру і вина

Львівський портал

|

Вже цими вихідними Львів перетвориться на гастрономічну столицю України, адже тут відбуватиметься Свято сиру і вина, яке вже вдруге прийме наше місто. Протягом 4 днів, з 21 до 24 жовтня, у подвір’ї палацу Потоцьких (вул. Коперника, 15) гості свята зможуть насолодитися справжнім вином та скуштувати відмінного сиру. Про це повідомили у прес-службі Львівської міськради.

ІІ Свято сиру і вина у Львові стане гарною нагодою більше довідатися про культуру сироваріння та традиції виноробства у Львові, відвідати ярмарок, забави, конкурси, концерти музичних колективів.

Загалом свято буде складатися з двох частин: культурної та гастрономічної. Перша половина дня буде віддана дегустаціям сиру та вина, а після 18:00 розпочинатиметься культурна програма з виступами відомих колективів.

«Вино для Львова має неабияке значення. Якщо пиво та кава є пізнішими символами міста, то саме на виноробстві та виноторгівлі наше місто розбагатіло в XV-XVII ст. Для прикладу, Корнякт, який був греком, і мешкав у Львові, контролював усю виноторгівлю в Чорному морі. Саме завдяки тим коштам він збудував вежу Успенської церкви, яка є шедевром архітектури, а також символом нашого міста», – розповів львовознавець Ілько Лемко.

Одними з головних учасників свята будуть винороби з півдня України, які будуть представляти свої вина. Серед них Іван Плачков (виноробне господарство «Колоніст»), Дмитро Гончарук (виноробне господарство князя П. Н. Трубецького), Олександр Кульчицький (Вина Гулієвих).

«В нас зараз ведуться перемовини, і цілком можливо, що представляти свої вина прийдуть до Львова також представники Грузії, з міста Кутаїсі», – зазначив організатор Свята сиру та вина Андрій Сидор.

Другий день свята буде відданий сирнику. Цей смаколик став неофіційним гастрономічним символом Львова. Адже більшість відвідувачів львівських кнайп, кафе, ресторанів до кави зазвичай замовляє саме сирник. В цей день на святі буде представлено найширший вибір смачних сирників від різноманітних виробників. Відбудеться випікання Гігантського Львівського Сирника за давніми рецептами, спільно з рестораторами Львова. Цим смаколиком згодом пригостять усіх гостей свята.

«Коли ми питали туристів та знайомих з інших міст з чим них асоціюється Львів, якщо відкинути його чудову архітектуру, то всі сходилися на думці, що це кава та сирник», – розповів Андрій Сидор.

«Ще до 1939 року у Львові була традиція, що дівчина, яка виходила заміж, мала спекти сирник. Це була ознака її готовності до подружнього життя, чи зможе вона вести сімейне господарство. Зараз ця традиція втрачена, але має шанси бути відновлена», – додав Ілько Лемко.

«До початку ХХ ст. на цих землях були чудові традиції сироваріння на фермах. Але згодом, протягом багатьох років ці традиції були втрачені, забуті, знищені. На сьогодні в Україні є дуже мало господарств, які займаються власним виготовленням сиру», – розповів власник ферми органічного козячого сиру «Fromages D`Elis» Бернар Віллєм.

Також під час свята відбуватиметься зйомка телепрограми «Пекельна кухня».

Протягом усіх днів свято запропонує велику Інтерактивну програму для усієї родини. Дітей розважатимуть інтерактивні інсталяції від польського театру Wagabunda, а на сцені у денній програмі дітям буде запропоновано розваги, фокуси та конкурси від клоунів та акробатів.

Окрім постійних атракцій, кожного дня свята гостей чекає особлива шоу-програма. А останній день свята буде присвячений Грузії. Цього дня гостей чекає виступ Грузинського Державного Академічного ансамблю «Erisioni» у Львівській опері. Ансамбль представить шоу-програму «Georgian Treasure» («Грузинські скарби»). Ансамбль протягом двох годин представить на сцені грузинську народну музику і танці у неповторних національних костюмах, що відображають національний характер і душу різних куточків Грузії.

Вартість квитка на свято – 25 грн. У вартість на час денної програми входить безкоштовний келих вина та частування органічними козячими сирами. Окрім того, в неділю відбудеться розіграш призу за номерами білетів, якого саме – організатори тримають в таємниці.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *