ОСТАННІ НОВИНИ

Цьогоріч львів’янам нарахували субсидій на майже 15 млн грн.

Львівський портал

|

Житлова субсидія – актуальна допомога в період опалювального сезону. Минулого тижня у Львові розпочався опалювальний сезон, відповідно до підписаного міським головою розпорядженням від 13.10.11р. №530. Відтак, в наступні місяці, прогнозовано зростуть й суми оплат за спожиті комунальні послуги, оскільки значну частину цієї суми формуватиме сплата за опалення. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

З огляду на це, міське управління соціального захисту нагадує львів’янам про такий вид соціальної допомоги як державна житлова субсидія. Цей вид допомоги є особливо актуальним, власне в період опалювального сезону.

«За 9 місяців цього року львів’янам нараховано субсидій на 14,8 млн грн. Це є більше, аніж за весь минулий рік. Торік було надано субсидій мешканцям міста на 14,4 млн грн.. Це за весь рік. Зараз, із настанням опалювального сезону ми прогнозовано зростання активності громадян за оформленням субсидій», – розповіла начальник відділу пільг, соціальних допомог та компенсаційних виплат управління соціального захисту Леся Дронь.

Довідка

Хто має право на отримання державної житлової субсидії:

Якщо розмір плати за житлово-комунальні послуги /ЖКП/ в межах норм споживання перевищує 10% /для пенсіонерів/ або 15% середньомісячного сукупного доходу, дана сім’я має право на призначення житлової субсидії.

Норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються виходячи з 21 кв. метра на наймача і кожного прописаного у житловому приміщенні, та додатково 10,5 кв. метра на всіх тут прописаних, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі – на загальну площу незалежно від розміру квартири.

Як можна оформити субсидію:

Для призначення субсидії громадянин пред’являє документ, який посвідчує особу (паспорт  або інший документ) та подає:

Довідки про доходи всіх членів сім’ї за попередні шість місяців, що передують  місяцю звернення за призначенням субсидії (за затвердженими формами);

Громадяни, які займаються індивідуальною підприємницькою  діяльністю, подають з податкових адміністрацій довідки про дохід  за попередні два квартали, що передують  місяцю звернення за призначенням субсидії.

У районному відділі управління соціального захисту громадянин заповнює заяву та декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні.

Для заповнення заяви та декларації необхідні:

– Паспорти всіх членів сім’ї;

– Ідентифікаційні номери;

– Трудові книжки ( для непрацюючих пенсіонерів).

Субсидія не призначається у таких випадках:

Якщо у житлових приміщеннях зареєстровані працездатні громадяни працездатного віку, які не працювали і не навчалися у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних  закладах I-IV рівня акредитації за денною формою навчання та не були зареєстровані у службі зайнятості населення як такі, що шукають роботу, протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за  призначенням субсидії, крім громадян, які:

доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку;

громадян, які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більш як до досягнення ними шестирічного віку;

громадян, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними;

громадян, які доглядають за інвалідами I групи або дітьми-інвалідами  віком до 18 років, або інвалідами I чи II групи внаслідок психічного  розладу, або особами, які досягли 80-річного віку;

а також фізичних осіб, які надають соціальні послуги.

 
     

Уповноважений власник /співвласник/ житла, наймач житла  у державному та громадському фонді, або будь-яка особа, що зареєстрована в житловому приміщенні, здає за договором у найм або в оренду житлове приміщення /будинок/.

Якщо уповноважений власник/співвласник житла, наймач житла у державному та громадському фонді, на якого відкрито особовий рахунок, та особи, які зареєстровані разом з ним у житловому приміщенні/будинку мають у своєму володінні/користуванні чи володінні/користуванні дружини (чоловіка, неповнолітніх дітей) у сукупності більше ніж одне житлове приміщення/будинок, загальна площа яких у сумі перевищує встановлені норми володіння чи користування загальною площею житла.

У випадках придбання житлового приміщення субсидія призначається не раніше ніж через 1 рік з місяця придбання.

Якщо уповноважений власник/співвласник житла, наймач житла у державному та громадському фонді, на якого відкрито особовий рахунок, та особи, які зареєстровані разом з ним у житловому приміщенні/будинку мають у своєму володінні чи володінні їх дружин (чоловіків, неповнолітніх дітей) два або більше транспортних засобів (механізмів), що підлягають державній реєстрації та обліку в Державтоінспекції.

Якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку) або автомобіля, транспортного засобу, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку тощо або оплатив послуги з навчання, будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для зазначених осіб.

Якщо при повторному зверненні за призначенням субсидії відсутні доходи в окремих працездатних громадян зареєстрованих у житловому приміщенні або якщо середньомісячний розмір доходів залишається меншим від неоподаткованого мінімуму доходів громадян

Не власнику житлового приміщення

Де оформити субсидію і як отримати консультацію:

Для оформлення субсидій мешканцям слід звертатись у «Єдині приймальні» районних відділів соціального захисту за місцем реєстрації, які працюють без обідньої перерви – з понеділка по четвер з 9:00 до 18:00 год., а в п’ятницю до 16:45 год.

З метою надання фахових консультацій в управлінні діють «гарячі телефонні  лінії» для мешканців, за якими можна отримати необхідну інформацію. З початку року в управлінні зафіксовано 1,9 тис. телефонних звернень за отриманням консультацій по субсидіях.

Що стосується користувачів Інтернету, то інформацію про житлову субсидію та інші види допомог можна прочитати на сайті «Львів соціальний», адреса: http://lvivsocialnyj.city-adm.lviv.ua/

Телефони

для попереднього запису на прийом у відділ соціального захисту та «гарячих ліній» з  питань житлових субсидій:

Личаківський  відділ: тел.: 235-71-62     (вул. Театральна, 10)

Залізничний відділ:    тел.:  295-82-28    (вул. Виговського, 34)

Франківський  відділ: тел.: 237-50-81     (вул. Ген. Чупринки, 85)

Галицький відділ:       тел.:  235-80-83    (вул. Ф. Ліста, 5)

Сихівський  відділ:     тел.:  254-64-80    (просп. Червоної Калини, 66)

Шевченківський  відділ:  тел.: 252-28-40     (вул. Липинського, 11)

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *