ОСТАННІ НОВИНИ

Львів проведе п’ятиденний фестиваль «До 200-річчя з дня народження Ференца Ліста»

Львівський портал

|

З 23 до 27 жовтня у Львові віддадуть шану визначному композитору Ференцу Лісту, провівши фестиваль, присвячений ювілею від дня його народження. Триватиме він протягом п’яти днів на музичних сценах нашого міста. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Більшість концертів відбудуться у Львівській обласній філармонії, яка розміщена на вулиці, названій в честь композитора.

Учасниками фестивалю будуть визначні музиканти, провідні виконавці класичної музики.

Програма фестивалю:

23 жовтня, неділя, Львівська обласна філармонія, відкриття фестивалю.

Ф. Ліст. Концерт для фортепіано з оркестром №1. Концерт для фортепіано з оркестром №2.

Виконують: лауреат міжнародних конкурсів  ім. Ф. Ліста, М. Лисенка, С. Рахманінова, В. Горовіца, заслужена артистка України – Етелла Чуприк, симфонічний оркестр  оперної студії Львівської Національної Музичної Академії ім. М. Лисенка під керівництвом народного артиста України, професора Ігоря Пилатюка.

24 жовтня. понеділок, Львівська обласна філармонія.

Ф. Ліст. Поетичні та релігійні гармонії.

Виконує: Лауреат премії Ревуцького, заслужений артист України – Йожеф Ермінь.

Ф. Ліст. Пісні.

Виконує: заслужена артистка України – Маріанна Лаба (концертмейстер О. Мацелюх)

25 жовтня, вівторок, Львівська обласна філармонія.

Ф. Ліст, Ф. Шуберт. 6 пісень.

Ф. Ліст, Р. Вагнер. Смерть Ізольди з  опери «Трістан та Ізольда».

Ф. Ліст. Сонет Петрарки №47. Чардаш макабр.

Виконує: Соколаі Болаж (Угорщина) – лауреат  міжнародного конкурсу ім. Ф. Ліста.

26 жовтня, середа, Львівська обласна філармонія.

Ф. Ліст. Траурна хода. Три сонета Петрарки. Дев’ята угорська рапсодія (Пештський карнавал). Соната сі-мінор.

Виконує: Валерій Шкарупа (Росія) – лауреат  міжнародного конкурсу ім. Ф. Ліста, ректор Уральської державної консерваторії.

27 жовтня, четвер, Львівський органний зал. Закриття фестивалю.

Ф. Ліст: Salve Regina. Pater noster III. Domine salvum fac regem. Tantum ergo. O salutaris hostia I. O heilige Nacht. O sacrum convivium. Sancta Caecilia. Inno a Maria Vergine. Соло на органі.

Виконують: Надія Величко- орган; Хорова капела «Трембіта» – під керівництвом Миколи Кулика, Солісти: Вероніка Посацька – альт, Володимир Кадовба – тенор, Диригент – Вероніка Шніцар.

 

Довідка

У 1847 р. славетний маестро перебував у Львові особисто. Спершу він приїхав до міста Лева лише на три дні, але залишився тут на цілий місяць. 1 квітня його урочисто вітали члени Галицького Музичного Товариства, виконавши на честь видатного маестро дві кантати, і лише 30 квітня він відбув далі, в Чернівці.

Приїзд видатного композитора і піаніста не був запланований, а відбувся спонтанно. Його ініціатором виступив Йоганнес Рукгабер, засновник і тогочасний мистецький директор «Галицького товариства підтримки музичного мистецтва».

Знаменитий музикант виступив з чотирма сольними концертами, а також в одному з них, після виконання своєї сольної програми – і як диригент. Відбулося також декілька камерних концертів, зокрема зі скрипалем Каролем Ліпінським. Виразом симпатії до львівських аматорів музики стало не лише те, що до своїх програм Ліст включив твори двох львівських композиторів – Кароля Ліпінського та Йозефа Кесслєра, але й особливий подарунок, залишений ним на пам’ять: в колекції нот Галицького музичного Товариства з’явилася партитура його «Пісні вершника» (Reiterlied) для чотириголосного чоловічого хору. На нотах цього хору, надрукованого видавництвом Шотт у Ляйпцигу, Ф. Ліст власноручно написав присвяту і подарував хору ГМТ у Львові. Ще одна пам’ятка з перебування Ліста у Львові – ряд портретів і скульптурне погруддя. Серед них найцікавішим видається портрет композитора авторства Юліуша Косака, видатного польського художника-романтика.

Цікавим є зворотній момент доволі тривалого перебування композитора у Львові: невдовзі Ф. Ліст створив «Галицькі танці» – сюїту для фортепіано в чотири руки, куди увійшли українські народні пісні «Гандзя», «Добрий вечір, дівчино, куди йдеш». (Твір віднайдено у 1996 р. в приватній колекції у Брюсселі).

  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *