ОСТАННІ НОВИНИ

За два роки ліки в Україні подорожчали на 200%

Львівський портал

|

Щойно приходить осінь, а з нею і респіраторні хвороби, як українці мусять ширше відкривати гаманці. “Закашляний” сезон робить ціни кусючими, а для декого просто недоступними. ТСН дізналася, що у західних країнах – все з точністю до навпаки. Там хворіти набагато дешевше.

За останні два роки ліки здорожчали на двісті, а подекуди і триста відсотків. Жодною інфляцією такий стрибок не виправдати.

Упаковка звичайного пластиру в аптеці коштує майже як кілограм м`яса. Насправді його ціна три, від сили п`ять гривень в базарний день.

Через київську регіональну митницю проходить половина ліків, які ввозять до країни. Тут, на митному кордоні, і можна зрозуміти природу утворення високих цін: імпортери- постачальники ліків у документах завищують ціну закуплених препаратів. Для цього залучають фірму-посередницю, яка зазвичай належить родичам імпортерів. Вже з нею укладають договір на поставку ліків. Що більше фірм-посередників, то дорожчі ліки.

Препарати імпортують за пільговим оподаткуванням, щоб вони були доступними для людей. Торік держава недоотримала понад п`ять мільярдів гривень, але ліки доступнішими не стали.

Скільки людей щороку помирає через недоступність медпрепаратів, ніхто не досліджує. Про це можна лише здогадуватися, проаналізувавши головні причини смертності: хронічні хвороби, при яких і дня не можна жити без пігулок.

За прямими контрактами в країну завозять лише мінімальний відсоток ліків. Митники припускають, якби імпортери платили податки, їм не було б сенсу завищувати ціну у кілька разів.

 Варто також відзначити, що наприкінці вересня, прем`єр Микола Азаров про початок програми повноцінного заміщення імпортованих лікарських препаратів та обладнання на відповідну продукцію українського виробництва.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *