ОСТАННІ НОВИНИ

В українців відберуть імпортні ліки?

Львівський портал

|

Імпорт в Україну товарів медичного призначення з настанням 2012 року може бути призупинено або зовсім заблоковано митними органами через нечітку процедуру маркування, вважають в Європейській бізнес асоціації.

Коментуючи технічні регламенти, що встановлюють порядок імпорту виробів медпризначення з 1 січня 2012 року, в асоціації відзначають, що згідно з їхніми положеннями, всі такі вироби, що ввозяться в країну, повинні маркуватися національним знаком відповідності.

У той же час компанії-виробники, що імпортують в Україну товари медпризначення, до цього часу не отримали роз`яснення та інструкції щодо процедури маркування. До того ж, додають в ЄБА, нові регламенти не встановлюють часових рамок для адаптації і пристосування імпортерів до нових правил і умов.

На думку асоціації, відсутність чіткої, прозорої і доступної процедури підтвердження відповідності виробів медпризначення, що ввозяться в Україну, може призвести до вкрай негативних наслідків. “До цього часу невідомо, чи будуть проходити процедуру маркування вироби медпризначення, які вже в обігу на ринку, чи тільки нові вироби, які будуть ввозитися на територію України у 2012 році”, – йдеться в заяві асоціації.

Крім того, в ЄБА вважають недоцільним введення національної маркування відповідності замість того, щоб визнати достатньою наявність маркування СЕ (Сonformite Еuropeen), яка підтверджує відповідність товарів вимогам чинних директив Євросоюзу.

ЄБА вже звернулася до відповідних органів влади з проханням надати офіційні роз`яснення щодо порядку проходження процедури нанесення національного знака відповідності, встановити чіткі та конструктивні правила такої процедури, а також встановити термін перехідного періоду для того, щоб постачальники мали час для адаптації до нового законодавства.

Варто також відзначити, що наприкінці вересня, прем`єр Микола Азаров про початок програми повноцінного заміщення імпортованих лікарських препаратів та обладнання на відповідну продукцію українського виробництва.

“Підприємства в Маріуполі та Черкасах виробляють сучасне технологічне обладнання для фармацевтичної промисловості. Рентгенодіагностичні комплекси київського і харківського виробництва ні в чому не поступаються імпортним аналогам. Висока кваліфікація конструкторів і розробників цих підприємств дозволяють вже зараз реалізувати програму імпортного заміщення в медичній промисловості”, запевнив глава уряду.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *