ОСТАННІ НОВИНИ

У селі Гавареччина перепоховали останки вояків УПА

Львівський портал

|

16 жовтня у селі Гавареччина, що на Золочівщині, відбулося перепоховання останків вояків УПА Василя Шуманського та Петра Куземського. Участь в перепоховані взяли голова Львівської обласної ради Олег Панькевич разом з депутатами облради Святославом Шереметою, Олегом Кузенком та Юрієм Підлісним. Про це повідомили у прес-службі Львівської облради.

Виступаючи перед велелюдною громадою, голова ЛОР Олег Панькевич висловив удячність усім, хто прийшов віддати шану та військові почесті героям Української Повстанської Армії та долучився до спільної молитви за упокій душ повстанців.

«Сьогодні ми тут, щоб помолитися за убієнних повстанців Василя і Петра, а також за тисячі їм подібних – відомих і невідомих, й подякувати українським воїнам за те, що у буремні воєнні роки взялися виборювати українську державу. У 1991 році ми отримали державу за формою, але якою вона буде за змістом – тепер залежить від нас. Бо зараз наша Україна – ще не така, за яку воювали й загинули оці молоді вояки. Впевнений, не такою вони хотіли її бачити», – сказав у своєму виступі Олег Панькевич.

Під виконання державного гімну домовину з останками вояків УПА опустили в могилу. Тим часом військові реконструктори, які стояли в почесній варті в одностроях УПА, тричі віддали сальву із карабінів на честь полеглих вояків.

Довідка

Вояки місцевої боївки УПА, що діяла в околицях сіл Гавареччина, Білий Камінь, Підлисся та інших, 32-річний Василь Шуманський та 27-річний Петро Куземський весною 1948 року поверталися із села Гавареччина й натрапили на енкаведистську облаву. Проте, повстанці не здалися й, відстрілюючись від ворогів, які гналися за ними із озвірілими собаками, подалися в гущавину лісу. Щоб відірватися від переслідувачів і збити собак зі сліду, хлопці-повстанці розкидали тютюн. Важко поранені, вони не повернулися до села, а заховалися в одній із криївок в лісовій гущавині неподалік Гавареччини, де й покінчили з життям, не маючи жодних шансів вижити.

Енкаведистам так і не вдалося тоді знайти цих молодих повстанців. Лише нещодавно пошуковці із комунального підприємства Львівської обласної ради «Доля», яке займається пошуками жертв воєн, зуміли віднайти обвалену криївку, де покоїлися останки вояків УПА Василя Шуманського та Петра Куземського.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *