ОСТАННІ НОВИНИ

У виборчий закон відібрали все найгірше - КВУ

Львівський портал

|

Комітет виборців вважає, що мажоритарно-пропорційна виборча система при її застосуванні в реаліях української політики спотворює волевиявлення виборців. Про це на прес-конференції заявив голова правління КВУ Олександр Черненко

«У самій змішаній системі нічого поганого немає, в деяких країнах вона існує. Але, на жаль, досвід використання цієї системи в Україні на парламентських виборах 1998 року, 2002 року і останніх місцевих виборах 2010 року показує, що змішана система в українських реаліях повністю спотворює волевиявлення виборців», – зазначив він.

При цьому Черненко додав, що створена при Президентові робоча група з удосконалення виборчого законодавства не розглядала варіантів написання законопроекту про вибори Верховної Ради з іншою виборчою системою.

«Робоча група (міністра юстиції Олександра Лавриновича) заявила, що виборча система не дискутується, це позиція Президента, і фактично ця система нав´язується», – сказав він.

На думку голови правління КВУ, розроблений робочою групою законопроект поєднує в собі найгірші риси пропорційної і мажоритарної систем.

«Тепер ми маємо законопроект, який бере від пропорційної системи те, що місця в списку купуються, список формується фактично лідером партії і 2-3 наближеними олігархами, а з´їзд лише формально затверджує його. З іншого боку – корупція у мажоритарних округах, де проходить безпосередньо підкуп виборців, чи то гречкою або грошовими купюрами безпосередньо», – додав він.

На думку Черненка, те, що відповідний законопроект був внесений до Верховної Ради депутатами з більшості, а не Президентом, означає, що Віктор Янукович зняв з себе відповідальність за проект, який був частково розкритикований Європейською комісією «За демократію через право» («Венеціанська комісія»).

Як повідомляли «Коментарі», Міністерство юстиції передало до Венеціанської комісії остаточний проект закону про вибори народних депутатів, який був доопрацьований з урахуванням попередніх рекомендацій, наданих цією міжнародною експертною організацією.

Голова фракції ПР у Верховній Раді Олександр Єфремов виступив за розгляд парламентом законопроекту про вибори Ради в першому читанні до остаточних висновків Європейської комісії «За демократію через право».

УНІАН, Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *