ОСТАННІ НОВИНИ

Тимошенко нема де «сидіти» в Україні,вважає експерт

Львівський портал

|

Якщо екс-прем`єру Юлії Тимошенко доведеться виконувати вирок, то її ніде помістити, зауважив координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман.

“З питань режиму її перебування у загальній зоні неможливе. Адже за своєю посадою відповідно до закону “Про державну таємницю” вона була державним експертом, мала доступ до документів з грифом “Цілком таємно”, більшість з яких і нині є секретними. У містечку Мена Чернігівської області є колонія №91, де відбувають покарання колишні правоохоронці і судді. Але Тимошенко не працювала у правоохоронних органах, до того ж це чоловічий заклад. Колоній для жінок-керівників у нас нема”, – зауважив правозахисник.

Він вважає, що й залишити Тимошенко на 7 років у СІЗО теж проблематично, бо це трактуватиметься як катування – адже умови в ізоляторі жорсткіші, ніж на зоні. “Гадаю, за місяць її звільнять”, – припустив Гройсман.

Також правозахисник зауважив, що про відміну вироку мова йти не може, бо рішення було політичним, а не правовим. “Так само діятимуть і суди вищої інстанції. Амністія або помилування неможливі – на це потрібна згода самої Тимошенко. До того ж амністія не є реабілітуючою обставиною. Навряд чи Юлія Володимирівна погодиться, бо це поставить хрест на її політичній кар`єрі. Та й як можна погодитися на прощення, коли ти не вчиняв жодного злочину?” – заявив Гройсман.

На його думку, єдиний вихід для влади – декриміналізація статті, по якій засуджена Тимошенко.

“Але це треба провести дуже обережно. Бо можна вчинити великий злочин проти прав людини. За статтею 365 Кримінального кодексу в Україні відбувають терміни сотні міліціонерів за катування. Усі вони можуть вийти на свободу реабілітованими, без судимості. Тому декриміналізацію треба звести до зміни статті 364 – вказати, що політичні фігури не можуть бути суб`єктами застосування статті 365”, – пояснив фахівець.

Нагадаємо, 11 жовтня оголосили вирок Юлії Тимошенко в Печерському райсуді Києва. Колишнього главу уряду та лідера опозиції визнали винною у перевищенні службових повноважень при укладанні на початку 2009 року газової угоди з Росією. Екс-прем`єрку засудили до позбавлення волі на 7 років. Таке покарання – сім років позбавлення волі – вимагала прокуратура.

Апеляція може бути подана адвокатами Тимошенко протягом 15 днів з моменту винесення вироку суду. А тим часом екс-прем`єрка перебуватиме у Лук`янівському СІЗО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *