ОСТАННІ НОВИНИ

Нацбанк тимчасово дозволить обмінювати валюту без копіювання посвідчення про особу

Львівський портал

|

Національний банк України (НБУ) дозволив здійснювати валютно-обмінні операції між банками та фізичними особами при пред‘явленні будь-якого документа, що посвідчує особу та без його копіювання. Про це йдеться в повідомленні голови НБУ Сергія Арбузова, передає прес-служба НБУ.

“Ми дозволяємо банкам купувати валюту у фізичних осіб при пред‘явленні

ними будь-якого документа, що посвідчує особу. При цьому копіювання

документів не здійснюється. Ці нововведення незабаром набудуть чинності і діятимуть до закінчення чемпіонату Євро-2012″, – йдеться в повідомленні.

Відповідальність за реалізацію цих спрощень було покладено на керівників банків.

“Зобов‘язую їх роз‘яснити своєму персоналу нові норми та вимоги

Національного банку для забезпечення належної роботи обмінних пунктів”, – відмітив Арбузов.

При цьому він підкреслює, що така лібералізація обмінно-валютних операцій – тимчасова.

“Національний банк України й надалі вимагатиме від банків дотримання норм чинного законодавства, у тому числі й щодо валютно-обмінних операцій. Наголошую: заявлений нами курс на лібералізацію валютного ринку з одночасним посиленням контролю за його функціонуванням буде збережено”, – заявив Арбузов.

Нагадаємо, 23 вересня 2011 .р., вступила в силу постанова НБУ № 278 від 11 серпня 2011 р. Згідно з документом, при здійсненні валютно-обмінної операції на суму до 50 тис. грн у фінансовому документі зазначатиметься резидентність клієнта, його прізвище, ім`я та по батькові.

Також була збільшена гранична добова норма обміну валюти – з 80 тис. грн до 150 тис. грн. При цьому, “з метою мінімізації ризиків операцій з готівкою на суму від 50 тис. грн до 150 тис. грн здійснюватиметься повна ідентифікація фізичної особи відповідно до законодавства України про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом”. Потім в роз`ясненнях НБУ зазначалось, що при здійсненні обміну валюти можна пред`являти тільки паспорт, і банк має копіювати його першу сторінку.

РБК-Україна

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *