ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові презентують твори Кобзаря грецькою мовою

Львівський портал

|

іжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка» зініціював презентацію у Львові двомовного (грецькою і українською мовами) видання творів Тараса Шевченка під символічною назвою «Заповіт», підготовленого Товариством української діаспори у Греції «Українсько-Грецька Думка» (голова – Галина Маслюк) і виданого за підтримки Української Ради Миру (голова – перший Президент України Леонід Кравчук). Про це повідомляють організатори заходу.

Активну допомогу у появі творів нашого Генія мовою еллінів надала влада Греції, зокрема Грецький департамент Української Ради Миру (директор – Галина Маслюк).

Вперше з цією унікальною збіркою творів українського Генія мали можливість познайомитися греки, українці Греції на презентації, що відбулася в Афінах цього року за участю голови Української Ради Миру Леоніда Кравчука, який, зокрема сказав: «перекладена багатьма мовами творчість Шевченка відкрила світові велич українського духу та вийшла далеко за національні межі і набула світового значення».

А голова української громади у Греції Галина Маслюк (яка була ініціатором видання) підкреслила роль української діаспори Греції у входженні України в культурний простір Греції і значення цієї збірки такими словами: «Ще один внесок української діаспори у справу поширення української культури в світі, піднесення іміджу України, розвитку міждержавних стосунків. Ще одна нагода для українців відчути гордість за свою мову, історію, культуру».

У презентації ювілейного збірника «Заповіт» у Львові візьмуть участь Галина Маслюк, Дімітріос Теодоролєас, член Ради директорів Грецького департаменту Української Ради Миру, представники владних структур, освітяни, науковці, громадські діячі, студентська молодь та професорсько-викладацький склад Львівської політехніки та інших вузів міста.

    Презентація буде супроводжуватися показом фрагментів фільму, присвяченого 60-ій річниці діяльності Української Ради Миру, завдяки підтримці якої це надзвичайно важливе видання творів Кобзаря і з’явилося у Греції. Тепер грецькі інтелектуали, молодь, літературознавці та усі бажаючі мають можливість на  рідній мові причаститися до творчості Тараса Шевченка і завдяки їй зрозуміти душу українського народу та пізнати його глибокий національний код. Бо творчість Тараса Шевченка повертає Україну до її культурних витоків – до Еллади, до Європи, до Світу, до Миру.

На презентації будуть представлені інші видання Українського товариства у  Греції,  зокрема двомовна книга  про Голодомор та брошура про УПА.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *