ОСТАННІ НОВИНИ

Найбільший український виробник крабових паличок хоче лідирувати на ринках СНД

Львівський портал

|

Найбільший в Україні виробник крабових паличок та інших морських делікатесів ВАТ «Аквафрост», який випускає продукцію під торговою маркою «Водний мір», має намір зайняти лідерські позиції з реалізації своєї продукції на території СНД – не менше 5% російського ринку сурімі. Про це під час прес-конференції повідомив керівник компанії Сергій Ліповський.

З нагоди 10-річного ювілею ВАТ «Аквафрост», керівництво компанії запросило журналістів зі всієї України для їх ознайомлення з виробництвом. Під час екскурсії по заводу журналісти мали змогу побачити на власні очі як і з чого робляться крабові палички.

Сировиною крабових паличок є сурмі – це фарш з білої океанічної риби. «Ця сировина робиться з філе свіжовиловленої риби, що містить велику кількість білка. Тобто це продукт натуральний та низькокалорійний. Сурімі має білий колір і не має вираженого смаку та запаху, тому він використовується для виробництва крабових паличок. Для того, щоб отримати смугу червоного кольору, яку ми бачимо на крабових паличках, додаємо до сурімі два натуральні барвники – паприку та кармін, які й утворюють червоний колір», – розповів ведучий технолог підприємства Олександр Рязанов.  

За його словами, при виробництві такого фаршу філе риби не зазнає температурної обробки, тому в сурімі зберігаються всі вітаміни та мікроелементи, на які так багаті морепродукти. «А щоб потішити нашого покупця, ми вирішили випускати лінійку крабових паличок зі справжнім м’ясом краба. Який відсоток вмісту цього м’яса у нашій продукції, я не скажу – таємниця. Висока якість продукції «Водного міра» досягається завдяки високому вмісту у продукті сурімі, низького вмісту крохмалю і використання лише натуральних та якісних інгредієнтів», – зазначив технолог.

В основному сурімі, як розповів виконувач директора підприємства Олег Варівода, постачають до заводу «Аквафрост» з Перу, Чілі, США та Південно-Східної Азії.

«Виробництво крабових паличок складається з багатьох етапів, під час яких потрібен ретельний контроль якості виробленого продукту. У виробництві крабових паличок ми використовуємо сучасне нове обладнання: японська автоматизована лінія, німецьке пакувальне обладнання та німецькі спіральні швидкоморозильні апарати», – розповів О.Варівода.

Він зазначив, що основна лінія з виробництва крабових паличок, де відбувається процес пропікання листа, скручування його в жмут і нарізка на «палички», є новим і унікальним для України обладнанням.

«Водний мір» на українському ринку вже 10 років. Цьогоріч ми святкуємо ювілей. Підбиваючи підсумки своє роботи, хочу зазначити, що за 10 років «Водний мір» виготовив та реалізував близько 100 тис тонн продукції з сурмі, а також більше 3 тис тонн пресервів (у тому числі морських коктейлів, мідій і рибної ікри). Станом на 2011 рік наша компанія займає на ринку України 43% з продажів продукції з сурімі та 32% з продажу морських коктейлів. Іншими словами, «Водний мір» лідирує на ринку серед інших українських виробників. Крім того, ми постачаємо свою продукцію в країни СНД, Росію зокрема, та у Європу» – зазначив керівник компанії Сергій Ліповський.

«Водний мір», за його словами, планує у наступному десятиріччі наростити виробництво, закріпити лідерські позиції в Україні, зайняти лідерські позиції на території СНД – не менше 5% російського ринку сурімі, а також вивести свою продукцію на ринок Ізраїлю.  

 

Перший в Україні завод з виробництва крабових паличок – ВАТ «Аквавіт», був збудований у 2001 році у місті Іллічівськ Одеської області. З листопада 2001 завод випустив на ринок першу продукцію під ТМ «Водний мір». За період 2001-2004 рр. на заводі було проведено кілька реконструкцій, які дозволили збільшити первісні виробничі потужності. До середини 2005 року територія і виробничі потужності першого заводу були освоєні на 100%. На той час завдяки високому попиту на якісний продукт ТМ «Водний мір» на ринку України сформувався дефіцит готової продукції. Відтак, з метою розширення виробництва у 2005 році було придбано, реконструйовано і переоснащено рибопереробний завод, розташований у тому ж Іллічівську. Завод отримав нову назву «Аквафрост». У січні 2006 року на новому виробництві були введені додаткові потужності з виробництва крабових паличок. Завод оснащений останнім поколінням морозильної та пакувальної техніки.

Сьогодні на заводі працюють понад 1000 високопрофесійних спеціалістів. У червні 2004 році ВАТ «Аквафрост» першим серед підприємств рибної кулінарії України пройшло аудит за системою безпеки харчових продуктів ХАССП, який був проведений компетентною комісією з США.

Виробництво оснащено власною лабораторією, обладнання якої дозволяє не лише проводити передбачений законом контроль виробничих параметрів, але й виконувати специфічні дослідження сировини і готової продукції. На підприємстві діє власний холодильник місткістю одночасного зберігання понад 3000 тонн з діапазоном температур від +6 ◦С до -20 ◦С.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *