ОСТАННІ НОВИНИ

Українці забирають гривню з банків і купують валюту

Львівський портал

|

Банки вперше за два роки зіткнулися з відтоком коштів із роздрібних депозитів – населення у вересні зняло внесків на 3 млрд грн., до 300,3 млрд грн. При цьому залишки на гривневих рахунках знижуються вже два місяці поспіль, пише “Комерсант-Україна“.

Настрій вкладників погіршився після зниження рейтингу США і поширення боргової кризи на периферійні країни єврозони – за серпень громадяни зняли з гривневих депозитів 810 млн грн, чого не було вже два роки, і почали скуповувати валюту. 

Скорочення депозитного портфеля економісти пояснюють падінням довіри до національної валюти. Крім того, відтік коштів із рахунків у банках викликали розмірковування економістів і банкірів про другу хвилю кризи.

За даними НБУ, у вересні населення купило іноземної валюти на $2,09 млрд більше, ніж продало, – це рекордний обсяг із листопада 2008 року.

З початку року щомісяця фізособи придбавали в середньому на $1,2 млрд більше, підрахував аналітик ІК “Трійка Діалог Україна” Євген Гребенюк.

“Швидше за все на покупку валюти знімалися кошти з гривневих депозитів, оскільки через нервозність на фінансових ринках і дій НБУ з обмеження купівлі готівкової валюти ростуть девальваційні настрої громадян”, – говорить він. 

Останній раз відтік внесків спостерігався у вересні 2009 року, коли система втратила 1,6 млрд грн. А найзначніше скорочення портфеля останній раз спостерігалося в березні 2009 року (-4,9 млрд грн), коли він досяг “дна” у 191,3 млрд грн.

Згодом населення лише поповнювало депозити, збільшивши їх на 50%, або 101 млрд грн. 

 

Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *