ОСТАННІ НОВИНИ

Нацбанк хоче знати усе про клієнтів українських банків

Львівський портал

|

У банків залишилося два тижні, щоб сформувати і передати в Національний банк дані про всіх своїх клієнтів.

У рамках боротьби з відмиванням “брудних грошей” від останніх потрібно до 22 жовтня повідомити про все своє майно, рахунки в інших банках і зв`язках з “публічними діячами”, пише Комерсант-Україна.

Експерти відзначають, що збільшення масиву даних, що вимагаються від громадян, буде лише провокувати зростання тіньової економіки.

Як пише видання, нещодавно банки почали друкувати на чеках банкоматів запрошення прийти у відділення банку з паспортом для проходження ідентифікації. У колл-центрі установи пояснили, що ідентифікація проводиться на вимогу НБУ (постанова N22), згідно з яким всі клієнти банків повинні надати детальні анкети про себе до 22 жовтня. При цьому у відділеннях банку давно висять відповідні оголошення, всім, хто прийшов клієнтам пропонують пройти анкетування.

Своєю постановою НБУ з 22 квітня змінив норми положення “Про здійснення банками фінансового моніторингу” і дав банкам півроку на збір розширених даних про клієнтів. Кожна фізична особа зобов`язана в спеціальній анкеті вказати свої паспортні дані, ідентифікаційний номер, місце роботи, посада, контактний номер телефону та адресу електронної пошти.

Повинна бути оцінена також репутація і рівень ризиків при проведенні фінансових операцій клієнта. Вказуються послуги, якими він користується, номери усіх рахунків в інших банках, приналежність до “публічних діячів або пов`язаних з ними осіб”.

Клієнт зобов`язаний розкрити інформацію про своє рухоме і нерухоме майно, рахунки в цінних паперах, спрогнозувати обсяг операцій по рахунках і вказати джерела походження доходів. Ідентифікація юридичних осіб, резидентів і нерезидентів, містить повний зріз про проведену ними господарську та фінансову діяльність із зазначенням осіб, які мають доступ до майна підприємств, відзначає видання.

За ризиковим клієнтам дані збиралися до 22 червня, по всіх інших – до 22 жовтня.

В інших установах стверджують, що або не знають про постанову, або проводять ідентифікацію, не запрошуючи клієнтів до банку.

Рішенням НБУ передбачена спрощена ідентифікація клієнтів із низькою ймовірністю занять легалізацією кримінальних доходів, але банки виконують побажання НБУ, дізнаючись максимально можливий обсяг інформації.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *