ОСТАННІ НОВИНИ

Через "зернові мита" Україна втратила півтора мільярда доларів

Львівський портал

|

 Обмеження експорту зернових призвело до значних втрат для української економіки, запевняє гендиректор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов.

“Не треба навіть користуватися калькулятором, щоб зрозуміти, що мита “відібрали” в Україні один “маленький” транш МВФ – не менше 1,5 мільярда доларів”, – зазначає він.

За словами Стоянова, експортні мита призвели до депресії на експортному ринку Україні, оскільки дезорганізований і “загнаний в кут” виробник прийняв рішення мінімально продавати своє зерно експортерам, очікуючи від ринку кращого.

“Мабуть, сільгоспвиробник так вчинив вперше, скориставшись своїм правом власника зерна. І прогадав”, – вважає він.

“За цей час очікування – три місяці, ми, України, втратили можливість експортувати не менше 6 мільйонів тонн зерна, до тих 3,3 мільйона, які ми експортували”, – підкреслює глава УАК.

Експерт відзначає, що втрати для держави у валюті при середній ціні зерна 250 доларів за тонну, рівні обсягу “маленького” траншу МВФ у 1,5 мільярда доларів.

“А ці кошти зараз так необхідні для підтримки курсової стабільності національної грошової одиниці й платіжного балансу” – наголошує він.

Нагадаємо, у п`ятницю, 7 жовтня, Верховна Рада скасувала експортні мита на пшеницю і кукурудзу, що були введені з 1 липня 2011 року.

Економічна правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *