ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині виявлятимуть жінок з патологіями шийки матки та грудної залози

Львівський портал

|

Від сьогодні і до 24 жовтня на Львівщині традиційно проводитимуться «Дні профілактики та раннього виявлення патології шийки матки та грудної залози». Така акція проводиться в області вже четвертий рік поспіль, повідомляє прес-служба ГУОЗ ЛОДА.

Рак шийки матки займає в Львівській області одне з перших місць в структурі смертності на рак серед жінок молодого віку.

Щорічно на рак шийки матки в нашій країні захворює біля 5 тисяч жінок, помирає близько 2 тисяч. У Львівській області щороку виявляють приблизно 250 випадків інвазивного раку шийки матки та біля 200 випадків раннього (на 0 стадії раку) раку шийки матки. Для ста жінок ця хвороба закінчується летально. Рівень захворюваності складає в області 18,5 на 100 тис жіночого населення, в Україні – 19,3. Рівень смертності відповідно – 7,6 в області та 8,7 в країні.

На жаль, біля 15-17% жінок звертаються до онкологів з задавненими формами хвороби (ІІІ та ІV стадії), хоча цей рак вважається візуальним, тобто, доступним для діагностики. Лише 50% жінок діагностується в 0 стадії раку шийки матки, 80% – у І-ІІ стадіях, а саме їм можна виконати органозберігаючі оперативні втручання та променеве лікування, запобігти інвалідизації.

За даними Національного канцер-реєстру за 2010 рік у Львівській області виявлено 260 хворих в стадії інвазивного раку шийки матки та 206 хворих з до клінічним раком (у 0 стадії).

Щороку біля 93-95% виявлених пацієнток з раком шийки матки у Львівській області отримують спеціалізоване лікування. В стандартах лікування передбачено комбіноване застосування хірургічного, хіміотерапевтичного, променевого лікування. На сьогодні Львівський онкологічний центр бере участь у міжнародній співпраці щодо впровадження більш ефективних схем із застосуванням найновіших хіміопрепаратів. При ранній діагностиці раку для ефективного лікування достатньо органоощадного оперативного втручання та локальної променевої терапії.

З метою діагностики в доклінічній стадії раку шийки матки на Львівщині впроваджується цитологічний скринінг жіночого населення. Для збільшення доступності цього виду обстежень в області вкрай необхідне, розуміння жінками важливої ролі профілактичних оглядів у гінеколога та забору мазка з шийки матки, що дасть можливість зменшити занедбаність цього захворювання.

Зниження занедбаності на рак шийки матки приведе до зменшення бюджетних витрат на комбіноване лікування раку грудей, зменшить ступінь непрацездатності пацієнток.

Що стосується раку молочної залози. Ця патологія займає в Україні та Львівській області першу сходинку в структурі захворюваності на рак серед жінок репродуктивного віку.

Щорічно на рак грудної залози в Україні захворює понад 15 тисяч жінок, помирає біля 7700 жінок. У Львівській області щороку виявляють близько 700 випадків раку грудної залози. Рівень захворюваності складає в області 36,8 на 100 тис жіночого населення, в Україні – 39,8. Рівень смертності відповідно – 27,5 в області та 31,7 в країні.

На сьогодні в області рівень діагностики доклінічного раку грудної залози має вкрай низькі показники – лише 10% жінок діагностується в І стадії раку грудної залози, коли можна виконати органозберігаючі оперативні втручання.

З метою ранньої діагностики раку грудної залози в області впроваджується мамографічний скринінг жіночого населення. Проте для збільшення доступності цього виду обстежень в області вкрай необхідне придбання достатньої кількості мамографічного обладнання, а для обстеження жіночого населення віддалених від обласного центру територій – мобільного мамографу сучасного рівня, що дасть можливість зменшити занедбаність на рак грудної залози серед жіночого населення сільської місцевості.

Рання діагностика дасть можливість зменшити ступінь непрацездатності пацієнток, їх вихід на інвалідність та збільшити рівень 5-річного виживання жінок з цим діагнозом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *