ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відбудеться акція з профілактики та раннього виявлення раку у жінок

Львівський портал

|

    У всіх поліклінічних відділеннях Львова з 10 по 21 жовтня буде проводитись «Акція з профілактики та раннього виявлення захворювань шийки матки та молочної залози». Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Актуальність проблеми ракових захворювань шийки матки та молочної залози зумовлена тим, що ці недуги характеризуються високими рівнями захворюваності, інвалідності та смертності жінок.

У Львові упродовж останніх років зберігається високий рівень захворюваності на рак молочної залози (у м. Львові 34,4 на 100 тис. населення,  в Україні – 33,3) та рак шийки матки (у м. Львові 12,3 на 100 тис. нас., в Україні – 10,5).  Незадовільними є показники смертності жіночого населення, особливо на рак молочної залози (у м. Львові 18,9 на 100 тис. нас.,  в Україні – 16,7). Саме тому управління охорони здоров’я п’ятий рік поспіль проводить «Акцію з профілактики та раннього виявлення патології шийки матки та молочної залози».

За час проведення попередніх Акцій у 2007-2010 рр., було оглянуто загалом біля 61500 жінок, взято понад 55000 цитологічних мазків. Патологія виявлена у кожної п’ятої жінки. Серед них вперше про своє захворювання дізналися 40% жінок.

У дні проведення Акції кожна жінка зможе пройти гінекологічний огляд у жіночій консультації закладу охорони здоров’я за місцем проживання (МКЛ – міська клінічна лікарня, МП – міська поліклініка).

Мамографічне обстеження на захворювання грудної залози можна пройти у міському    мамологічному   центрі,   розміщеному   на   базі   4-ї  міської   поліклініки.

Нагадаємо:

Смертність від раку молочної залози за останні 10 років зросла більше ніж у 2,5 рази та зайняла перше місце у структурі смертності жінок.

Профілактика   раку   молочної   залози   полягає   насамперед   у   своєчасному рятуванні хворих від передракових ущільнень у молочних залозах, а також у дотриманні нормального фізіологічного ритму життя жінки (вагітність, годування) із скороченням до мінімуму кількості абортів. В діагностиці раку молочної залози важливе значення займають систематичні самостійні обстеження і щорічні профілактичні лікарські огляди жінок у віці старше 40 років, які може провести акушер-гінеколог, сімейний лікар, хірург. При виникненні підозри на захворювання молочної залози жінка скеровується до онколога.

Факторами ризику є менопауза у віці старше 50 років; відсутність пологів або перші пологи у віці старше 30 років (захворюваність у 3 рази частіша); сімейний анамнез, що свідчить про рак молочної залози у матері, сестри (у 2 рази частіша) чи у них обох (у 6 разів частіша); фіброзно-кістозна мастопатія (у 3-5 разів частіша).

Рак шийки матки також є грізним захворюванням жіночої статевої сфери, яке можна вилікувати лише на початковій стадії захворювання. Ще 20 років тому рак шийки матки діагностували у 10 жінок на 100 тис. жіночого населення. Нині ця цифра майже подвоїлася. І найприкріше те, що саме це захворювання дає найбільшу кількість смертей серед жінок репродуктивного віку.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *