ОСТАННІ НОВИНИ

Яловичина скоро коштуватиме не менше 10 доларів за кіло

Львівський портал

|

В Україні загострюється проблема забезпечення споживачів яловичиною. Скорочення виробництва м’яса великої рогатої худоби неминуче призведе до подорожчання продукту, заявили в Українській аграрній конфедерації.

Якщо у 2003 році у структурі виробництва м`яса яловичина, яка зараз коштує в середньому 60-70 грн за кілограм, займала 51%, то за вісім місяців поточного року – лише 7%. Такі структурні зміни відбулися не тільки за рахунок збільшення виробництва свинини та м`яса птиці, але і за рахунок катастрофічного зниження обсягів виробництва яловичини.

За останні сім років її виробництво знизилося на 60%, з 284 тис. тонн у 2003 році до 112 тис. тонн у 2010 році, зазначив заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський.

За його словами, останнім часом Україна знижує імпортозалежність по м`ясу. Поступово нарощуються обсяги виробництва та експорту м`яса птиці та свинини. З січня по серпень 2011 року обсяги експорту птиці збільшилися у 1,5 разу в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і становили 35,1 тис. тонн, та майже зрівнялися з обсягами імпорту, що за зазначений період знизилися на 70% і становили 37,1 тис. тонн.

Експорт яловичини знизився на 18% до 9,1 тис. тонн, обсяги імпорту залишилися на рівні попереднього року і становлять 2 тис. тонн. Особливістю 2011 року є збільшення експорту охолодженої яловичини в 11 разів – з 0,2 до 2,2 тис. тонн, та зменшення обсягів експорту мороженої яловичини з 10,9 до 6,9 тис. тонн. Ціни на імпортовану морожену яловичину зросли більш ніж у 2 рази, на експортовану – на 40%.

Ці фактори дають підстави очікувати подальшого зростання ціни на яловичину, вважають в УАК. Перевищення темпів зростання експорту м`яса птиці у порівнянні з темпами його виробництва теж свідчить про можливість подальшого зростання ціни. А от зміни на ринку свинини формують думку про стабілізацію цінових параметрів, а можливо, і зниження цін на свинину.

“Отже, в Україні складається катастрофічна ситуація щодо забезпечення населення яловичиною. За 2010 рік на кожного українця припадало лише 9,8 кг яловичини. А у 2011 році цей показник, виходячи з тенденцій, погіршиться, так як і погіршуватиметься ситуація з виробництвом молока, якого українці споживають на половину менше від рекомендованої норми”, – зазначив Ярославський.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *