ОСТАННІ НОВИНИ

«Розточчя» внесено до світової мережі біосферних резерватів

Львівський портал

|

До Міністерства закордонних справ України зі штаб-квартири ЮНЕСКО надійшов сертифікат про надання природному заповіднику «Розточчя» статусу біосферного резервату та включення його до світової мережі біосферних резерватів. Про це повідомив директор Природного заповідника «Розточчя» Ярослав Бовт, інформує прес-служба Львівської облради.

“Це важлива подія для Львівщини, адже це вперше на наших теренах заповідник отримав статус біосферного резервату, – зазначив Ярослав Бовт. – Цей статус дозволить обмінюватися науковими дослідженнями з колегами із різних країн, об’єднати зусилля у контролі за чистотою повітря та водних ресурсів, сприятиме збереженню біокомплексу та історичної спадщини на цій території. Також таке визнання з боку ЮНЕСКО дасть поштовх у розвитку зеленого туризму та залучення інвестицій Євросоюзу для поліпшення екологічної ситуації в регіоні”.

За даними Я.Бовта, українська частина біосферного резервату займає площу 74, 4 тис. га на території Яворівського та Жовківського районів. До його складу увійшли п’ять заповідних об’єктів: природний заповідник “Розточчя” (площа 2084,5 га), Яворівський національний парк (7078,6 га), Регіональний ландшафтний парк “Равське Розточчя” (19103 га), орнітологічний заказник “Янівські чаплі” (16 га) та заповідне урочище “Немирів” (276 га).

Рішення про включення українського «Розточчя» до світової мережі біосферних резерватів було ухвалене 29 червня, на 23 сесії Міжнародної координаційної ради Програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера», яка проходила в Дрездені.

Проте менш ніж рік тому саме існування заповідника опинилося під загрозою через недолугу політику чинного міністра освіти і науки Дмитра Табачника, який намагався ліквідувати заповідник як самостійну установу і зробити його підрозділом лісотехнічного університету. На захист заповідника стали депутати Львівської обласної ради, які з ініціативи голови комісії екології, природних ресурсів та рекреації Ірини Сех ухвалили звернення до Президента України, прем’єр-міністра України та генерального прокурора України, вимагаючи скасувати незаконний наказ міносвіти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *