ОСТАННІ НОВИНИ

Цього року подано понад 10 тисяч заяв на відмову від ідентифікаційного номера

Львівський портал

|

З початку 2011 року подано більше 10 тис. заяв на відмову від ідентифікаційного номера. Про це повідомив заступник Голови Державної податкової служби України Олександр Клименко під час оперативної наради з підрозділами інформатизації податкової служби, повідомляє Урядовий портал.

Також він додав, що якщо громадяни України через релігійні переконання хочуть відмовитися від ідентифікаційного номера, то про своє рішення вони повинні повідомити орган державної податкової служби. Фахівці податкової роблять у паспорті такого платника відповідну відмітку. Після цього він матиме право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорту.

Право платників податків на відмову від прийняття ідентифікаційного номера збережено Податковим кодексом України. Облік таких фізичних осіб-платників ведеться в окремому реєстрі Державного реєстру за прізвищем, ім’ям, по-батькові та серією і номером паспорта.

З початку 2011 року подано більше 10 тис. заяв на відмову від ідентифікаційного номеру. Загалом, на сьогодні в Державному реєстрі фізичних осіб зареєстровано 44,5 млн. громадян.

Україна – єдина країна, законодавство якої має винятки щодо обліку доходів, податків та платників податків за ознаками релігійних переконань. Частково таке право існує і в Греції для монахів монастирів, які знаходяться на спеціальній території – горі Афон та автоматично отримують грецьке громадянство. Вони не сплачують податків і не підпадають під дію відповідного закону, тобто податкові номери для них не формуються.

У той же час, згідно з рішенням Палати Європейського Суду з прав людини, метод організації державної податкової бази даних з використанням індивідуальних номерів платників податків не може бути прирівняне до порушення прав на свободу віросповідання (ст. 9 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року).

Згідно з рішеннями Священного Синоду Української православної церкви, прийняття або відмова від ідентифікаційного номера фізичної особи-платника податків є справою особистого вибору людини. Прийняття такого номера або ж відмова від нього не можуть розглядатися як відступництво від віри або гріховне діяння.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *