ОСТАННІ НОВИНИ

Крім підприємств-забруднювачів у смороді винні ще десяток чинників – Шевчук

Львівський портал

|

Заступник міського голови з питань містобудування та інфраструктури Володимир Шевчук назвав усі чинники, котрі винні за виникнення неприємного запаху у Львові. Сьогодні під час сесії Львівської міськради він інформував депутатський корпус про висновки «смердючої» комісії.

Відповідно до попередніх висновків робочої групи причиною виникнення неприємного запаху та його розповсюдження на території міста є:

1. Недотримання рядом підприємств вимог щодо гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин у скидах каналізаційних стоків через відсутність локальних очисних споруд (передбачено п.п. 4.1.3.3. та 4.1.3.4. Правил приймання стічних вод підприємств у систему міської каналізації)

2. Суха (бездощова) погода та зменшення споживання води споживачами, що призводить до більшої концентрації стоків.

3. Відсутність у місті сучасної гідродинамічної машини для очищення каналізаційних колекторів тонкими струменями води, що подається під тиском до 180 атм.

4.  Більшість головних каналізаційних колекторів у місті вичерпали свій експлуатаційний ресурс та потребують реконструкції або заміни.

5. Наявність неканалізованих районів у місті (9 районів – 114 вулиць,  3183 будинки, у яких проживає 13 864 мешканців).

6. Забруднення відкритих природних водяних потоків та водойм несанкціонованими скидами стоків господарсько-побутової каналізації (р. Зубра в Сихівському районі (поблизу ринку «Шувар»), р. Марунька у Личаківському районі (парк «Знесіння»), потічок Білогорський у житловому районі «Левандівка», потічок у парку «Скнилівський»).

Особливо гостро стоїть питання з огляду на проведення у Львові фінальної частини чемпіонату Європи з футболу у 2012 році – заміна аварійної ділянки каналізаційного колектора у парку «Скнилівський», який розміщений на відстані 300 м від новозбудованого терміналу Львівського аеропорту.  Загальна площа парку 2 га. Стічні води із зруйнованого колектора виливаються на рельєф місцевості.

7. Каналізаційні очисні споруди м. Львова не обладнані достатніми потужностями для забезпечення належної утилізації зневодненого залишкового активного  мулу.

В процесі очистки стічних вод на каналізаційних очисних спорудах м. Львова щодоби утворюється 3 тис. м куб. мулу. На даний час на переповнених мулових майданчиках знаходиться 1,5 млн. тон мулу на території 22 га.  За кошти Гранту Шведського уряду був реконструйований цех зневоднення мулу, який на даний час не працює на повну потужність через відсутність транспортних засобів для його вивезення 

8. Порушення в роботі системи дощової каналізації в центральній частині міста, яка безпосередньо з’єднана з побутовою каналізацією і КОС:

8.1. Відсутність гідрозатворів на дощоприймачах.

8.2. Несанкціоновані приєднання випусків господарсько-побутової каналізації споживачів до системи дощової каналізації.

9. Виконання робіт з реконструкції доріг у м. Львові із заміною каналізаційних мереж.

10. Відсутність сучасної станції приймання стоків від споживачів та промислових підприємств розташованих у не каналізованих районах міста Львова, що призводить до неконтрольованого потрапляння каналізаційних стоків та відходів промислових підприємств з перевищеними гранично-допустимими концентраціями забруднюючих речовин на міські каналізаційні очисні споруди.

Відповідно до висновків робочої групи, найбільшими забруднювачами серед підприємств є: «Ензим», «Світоч», ЗАТ «Львівський жиркомбінат», ТзОВ «Перша приватна броварня», МКП «Винниківське».

Як повідомлялось раніше, на підставі отриманих результатів вже скеровано листи до компаній, яких зобов’язано у 10-денний термін вжити заходів щодо припинення порушення вказаних правил.

Нагадаємо, 20 серпня у місті була створена робоча група, яка опрацьовувала питання появи неприємного запаху у місті. Робоча група опрацювала 10 найбільших забруднюючих підприємств міста, а також низку локальних факторів. Були проведені лабораторні дослідження каналізаційних викидів підприємств і визначено причину неприємного запаху.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *