ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили оновлений музей «Русалка Дністрова» та дзвіницю Святодухівської церкви

Львівський портал

|

Сьогодні у Львові урочисто відкрили оновлену дзвіницю від зруйнованої у часи Другої світової війни церкви Святого Духа, а також існуючий там музей «Русалки Дністрової». На захід завітало чимало гостей, серед яких були поважні громадські, культурні діячі та священнослужителі, які освятили приміщення дзвіниці і музею.

Відкриття капітально відремонтованих приміщень музею приурочене святкуванню 200-річчя від дня народження зачинателя нової української літератури, речника національного відродження Галичини о. Маркіяна Шашкевича.

Як розповіла завідувач музею «Русалки Дністрової» Галина Корнєєва, реставраційно-ремонтним роботам, які проводилися у дзвіниці та музеї, потрібно завдячувати народному депутату України Петру Писарчуку. Адже, якби не він, як стверджує Г.Корнєєва, вежа, в якій знаходиться музей, продовжувала би руйнуватися.

«Уже йде 22 рік, як відкритий музей «Русалки Дністрової», але за цей час тут не були проведені жодні ремонтні роботи. Прикро про це говорити, але у приміщенні музею не було ні води, ні туалету, навіть не був просмолений фундамент. Стіни та дах протікали, будівля просиріла, тут неприємно пахло, через що люди не хотіли сюди ходити. Ми дуже завдячуємо Петру Писарчуку, що він профінансував ремонт цієї споруди, бо до цього часу ніхто цього не робив», – розповіла завідувач музею.

Водночас як розповів представник мецената, який проводив ремонтно-реставраційні роботи, Зеновій Перетятко, капітальний ремонт у будівлі розпочався навесні цього року і тривав чотири місяці. За цей час, за словами З.Перетятка, було капітально відреставровано усі приміщення музею, проведено укріплювальні роботи, повністю проведено сантехнічні комунікації, облаштовано санвузли, відреставровано фасад вежі, укладено бруківку та облаштовано територію довкола музею, відремонтовано сходову клітку до дзвіниці та проведено низку інших робіт.

«Спершу були виконані роботи зі збереження фундаменту, бо вже почався процес руйнації. Це є унікальна споруда, яка була збудована за часів Австро-Угорської імперії. У будівельному плані вона була фахово виконана, бо стіни досить потужні, є й до метру. Але час своє робить – кути та стіни почали руйнуватися. Ми провели гідроізоляцію і відвели дренажні води, провели труби, щоби споруда була суха. Роботи були складні, особливо це стосується відновлення фасаду, тому нам довелося залучити альпіністів, а не пожежну техніку», – розповів Зеновій Перетятко.

Крім того, за словами Галини Корнєєвої, завдяки проведеному капремонту у музеї вдалося облаштувати й нові виставкові площі на вежі та оглядовий майданчик. А з нагоди відкриття оновленого музею, у новій експозиційній залі відкрито виставку «Апостоли Духа», яка розповідає про спроби не одного покоління львів’ян відновити зруйновану у 1939 році церкву Святого Духа.

«Раніше до нас мало людей приходило через те, що музей був у жахливому стані. А тепер почали масово надходити дзвінки від вчителів, які хочуть привести сюди на екскурсію своїх учнів. Ми почали записувати групи на екскурсії. У нас буде екскурсійний бум», – додала завідувач музею.

Також Г.Корнєєва розповіла, що зараз продовжується реставрація унікального старовинного годинника, який уже понад 10 років неправильно показував час. Модернізований механізм старовинного годинника, який був встановлений на Святодухівській дзвіниці у 1786 році, відвідувачі можуть уже побачити, завітавши на екскурсію до музею. 

Директор Львівської національної галереї мистецтв Борис Возницький зі свого боку зазначив, що музей «Русалки Дністрової» є 16 об’єктом Львівської галереї мистецтв. За його словами, відкриття оновленого музею це не абияка подія, адже в України не існує жодного музею Шашкевичу. «Зараз це найкращий об’єкт серед наших музеїв, він найкраще виглядає», – сказав Б.Возницький.

А ось голова Громадського комітету з відновлення церкви Святого Духа Роман Лубківський, який теж активно долучився до відновлення музею та дзвіниці, назвав музей «Русалка Дністрова» дуже потужним і великим об’єктом, який стане центром української культури. «Ця будівля буде розширена далі, тут буде ще бібліотека, читальні зали, архів», – додав він.

Довідка

Музей «Русалки Дністрової» створено у пам`ятці архітектури ХVІІІ ст. – дзвіниці Святодухівської церкви, на якій є унікальний годинник, встановлений у XVII ст. гетьманом Іваном Виговським у Скиті Манявському, і перевезений до Святодухівської дзвіниці у XVIII ст.

Експонати музею висвітлюють громадську, дослідницьку, літературну, видавничу діяльність Маркіяна Шашкевича, Івана Вагилевича та Якова Головацькго, засновників гуртка «Руська Трійця». В музеї представлені документи, які розповідають про укладання збірки «Русалка Дністрова», умови видання, тираж та його долю. Особливий інтерес становлять рідкісні видання альманаху: 1837р. – у Будимі, 1910 – у Тернополі, 1987 – Києві, а також «Родовідне дерево» Маркіяна Шашкевича. 
 
 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *