ОСТАННІ НОВИНИ

Закон про національний культурний продукт хочуть спустити на гальмах

Львівський портал

|

Проект закону про національний культурний продукт хочуть покласти під сукно і забути до кращих часів, аби за його допомогою не наробили шкоди. Таке загальне враження від круглого столу, присвяченого цього документу, що відбувся сьогодні у рамках Форуму видавців.

Парадокс полягає у тому, що цей законопроект розробляли депутати від національно-демократичних сил, зокрема, В`ячеслав Кириленко, який запевнив усіх, що йому йшлося про те, аби надати податкові преференції виробникам українського і україномовного продукту — від книговидання до циркових шоу та музичного бізнесу. Він зауважив, що розробники проекту брали за основу протекціоністські заходи, запроваджені в інших країнах, зокрема, Канаді.

“Цей закон понад два роки пилюжився у парламенті, бо через розбіжності в к попередній коаліції за нього не хотіли голосувати,  а цього року раз — і його проголосували, досить несподівано для нас” – зізнався В.Кириленко.

Він підкреслив, що розробники проекту намагалися створити систему державної допомоги для просування власне українського культурного продукту. “ Я не приховую, що ставив за мету підтримати україномовні книги, виконавців і так далі, йдеться про 11 позицій, прописаних у цьому законі” – наголосив він.

Натомість  представники видавничого бізнесу розкритикували законопроект. Як підкреслив очільник Асоціації книговидавців України Олександр Афонін, закон спирається на формальні ознаки, однак за суттю своєю встановлює низку перепон для ведення бізнесу. Передовсім йдеться про орган сертифікації, що мав би визначати рівень пільг. Як зазначила у репліці представниця одного з видавництв, цей орган перетвориться на щось подібне до Ради з питань телебачення і радіо, куди люди ходять з чемоданами грошей, щоби вирішити свої проблеми. Видавці не розуміють, навіщо таке ускладнення їх діяльності, якщо чинні тепер умови дають можливість працювати.

Кириленко зауважив, що вніс поправку, якою пропоную забрати статті 16-17 цього проекту, що стосуються видавничого бізнесу, і залишити все так, як воно є тепер.

Але насправді масштабніша небезпека чаїться у трохи іншій площині. Законопроект уже пройшов перше читання і після цього відомий прихильник української культури Вадим Колесніченко з Партії регіонів заявив, що його політична сила має аж 40 поправок до проекту, бо, мовляв, те, що там є у первісному варіанті, має ультранаціоналістичний і праворадикальний характер. Якщо говорити коротко, до всіх місць, де Кириленко прописував українськість, Колесніченко пропонує дописати “російською мовою, чи мовою інших національних меншин”. Понад те він пропонує переназвати законопроект — замість національного культурного продукту зробити “вітчизняний”.

Кириленко запевняє, що це не надто можливо, посилаючись на статтю регламенту, яка забороняє змінювати суть закону. Водночас він не заперечив, що проходження поправок Колесніченка таки можливо, а тоді ухвалювати такий документ немає змісту, бо він може завдати величезної шкоди.

Ще один депутат Володимир Яворівський зауважив, що зараз проект закону перебуває після першого читання на розгляді комісії і вона не поспішає передавати документ на друге читання, а працює на поправками і доповненнями.

О.Афонін заявив, що було би найкраще, якби цей проект так і не потрапив на друге читання, а пролежав до кінця поточної каденції.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *