ОСТАННІ НОВИНИ

Подальша забудова на вулиці Федорова може призвести до руйнації історичного кварталу

Львівський портал

|

Подальша забудова на вулиці Федорова може призвести до руйнації історичного кварталу. Про це повідомили сьогодні на прес-конференції представники львівської громадськості, що вимагають припинення будівельних робіт на вулиці Федорова 23-28, де споруджують готель до Євро-2012.

Як зазначила депутат Львівської міської ради Віра Лясковська, адвокати представника єврейської громади Львова Мейлаха Шехета уже подали до суду позов на бездіяльність прокуратури, яка не реагує на звернення громади щодо кричущих порушень на цьому будівництві.

Ми воюємо з владою та чиновниками, але тут задіяні великі інвестиційні інтереси. За нашою інформацією, в Києві той інвестор за вказаною адресою відсутній, його там немає. Також до цього часу нам не вдалося з ним зустрітися. Це якийсь “містер Ікс” – сказала вона.

За її словами, за цим будівництвом стоять київські олігархи, бо влада на львівському рівні мовчить і робить вигляд, що нічого протизаконного не відбувається.

Очевидно, за цим стоять київські великі олігархи, бо інакше як пояснити, що всі інстанції мовчать?” – наголосила депутатка Львівської міськради.

За словами В.Лясковської, справа не тільки в тому, що будівництво ведеться в масою порушень, а бульдозери закопують унікальні знахідки львівської історії, але й у тому, що саме будівництво може призвести до руйнації цілого кварталу, що входить до зони ЮНЕСКО.

Гідрогеологи закликають передбачити відповідні заходи, бо в цьому кварталі різко підняв рівень води і це може призвести до великого лиха” – наголосила В.Лясковська.

Депутат Львівської облради від “Фронту змін” Степан Кубів зазначив, що до нього зверталися жителі кількох будинків цього кварталу і скаржилися на те, що після дощів у їхніх пивницях з`явилося багато води. Однак звернення до міської ради поки що залишаються без результату.

Натомість громадський діяч Юрій Шухевич звинуватив у цих подіях нинішню міську владу.

Скільки влад було в місті, але ні одна його не нищила, хіба німці у війну зруйнували кілька синагог. Місто пережило дві світовій війни і вистояло. Але прийшла навала і якби вони не були у вишиванках, то сказав би, що татаро-монгольська навала, і нищить. Ці люди настільки обмежені розумово, що не розуміють, що це перлина архітектури і ці дії привертають увагу жителів Європи. На модерні коробочки можна подивитися будь-де — від Шанхаю до Лондона, а львівська архітектура — унікальна” – наголосив він.

За словами Ю.Шухевича, в цій справі є низка дій з боку чиновників різного рівня, які можна окреслити саме як злочини і за ці дії їх треба притягати до кримінальної відповідальності разом з представниками правоохоронних органів, які, незважаючи на численні звернення громадськості, вперто не помічають в діях чиновників порушень закону.

Земельну ділянку на вулиці Федорова взяла в оренду у 2007 році київська фірма “Українські інвестиційні системи” для будівництва там готелю у рамках підготовки міста до Євро-2012.

Однак фахівці стверджують, що будівельні роботи проводяться без дозволу з боку інспекції Держархбудконтролю, відсутні документи на погодження стадії “Проект”, а також відсутній проект регенерації усього кварталу, хоча на підставі цього віртуального проекту виконком Львівської міської ради прийняв відповідне рішення до будівництва. Також представники громади вказують на те, що забудовники самовільно розібрали пам`ятку архітектури національного значення — будинок по вулиці Федорова, 28, хоча отримали його в оренду і мали дбати про збереження будівлі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *