ОСТАННІ НОВИНИ

Держава безпрецедентно недофінансовує гуманітарну сферу – Косів

Львівський портал

|

У держбюджеті культура займає 0,5%, у Львові це 4 %. Це у 8 разів більше,  ніж у держбюджеті. Про це заявив сьогодні заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів.

За його словами, на театр ім. Курбаса держава не дає ні копійки.

«Міністерство оборони і Міністерство культури фактично викинули на вулицю театр ПРИКво у 2007 році. Він нікому не був потрібен. А громада міста і міська влада взяла на себе цей театр.

Згорів театр «І люди, і ляльки». В 2006 році був зроблений ремонт, ми взяли на себе цей театр. В жодному великому місті України, в жодному обласному центрі, на міському утриманні немає такої кількості театрів. У нас є 5 театрів і ми ними пишаємося, незважаючи на складнощі.

У 2006-2007 рр. ми домагалися статусу «академічного» для театру Леся Курбаса. Але коли у 2007 році його надали, влада викинула на вулицю Муніципальний театр. Це було плюс 1млн 700 тис. грн на утримання театру в рік», – зазначив В.Косів.

Він додав, що ці молоді актори взагалі не мали шансу працювати в театрі, тому що було дуже мало ставок.

«А ми додавали ставки. В театрі Курбаса це 5 одиниць, в театрі «Воскресіння» також були додані ставки. А держава безпрецедентно недофінансовує гуманітарну сферу. За логікою держави, треба ліквідувати всі позашкільні заклади, всі центри творчості, на них нема ні копійки. Відомо, що у інших містах пробують закривати школи та інші заклади. У Львові нічого не закривається і нічого не буде закриватися. Але для того, щоб виплатити цей мізер зарплати, потрібні кошти. А сьогодні, коли цих коштів не вистачає, держава робить ще й вилучення. За перше півріччя вилучення із міського бюджету було у розмірі майже 30 млн грн. Ми неодноразово зверталися до держави. Ми не просимо, щоб нам щось давали, а тільки щоб не забирали вилучення. З міст забирається більше 80% від бюджету, а потім міста їдуть до Києва за подачками», – зауважив заступник мера.

Водночас він запевнив, якщо буде дотримана обіцянка додати фінансування на гуманітарну сферу, то можна буде про щось говорити. «Але я не знаю, вірити цій обіцянці чи ні», – зазначив Василь Косів.

Нагадаємо, сьогодні, 21 серпня, на площі перед Ратушею протестували  актори Львівського академічного театру ім. Леся Курбаса. Актори невдоволені тим, що присвоєння театру статусу «академічного» як наслідок не призвело до підняття розміру заробітної плати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *