ОСТАННІ НОВИНИ

В разі дефолту США курс долара в Україні може коливатися від п’яти до десяти гривень?

Львівський портал

|

У випадку дефолту по зовнішніх боргах США курс долара в Україні може коливатися в районі 5-10 грн Про це РБК-Україна заявив керуючий партнер фінансової компанії Сapital Times Ерік Найман, відповідаючи на питання чи “Можливий такий результат подій, що українські банки будуть штучно содавать ажіотаж довкола долара, аби понизити його вартість?”. “Банкірові все одно – він на комісії заробляє, а ось спекулянти мріють скористатися будь-якою нестабільністю. Потрібно готуватися до того, що в якихось обмінниках в якийсь момент можуть просто відмовитися купувати долари, пославшись на міфи, що США оголосили дефолт. Звичайно, в такому разі у людей будуть круглі очі і ажіотаж, вони позбавлятимуться (від доларів). Тому велика нестабільність (курсу долара) дуже можлива від 5 до 10 грн/дол.”, – прокоментував Найман.

Нагадаємо, США ще в травні 2011 р. досягли законодавчо встановленої межі держборгу в 14,3 трлн дол., і лише додаткові бюджетні прибутки і ряд формальних прийомів доки дозволяють федеральному уряду платити по своїх рахунках. Проте якщо конгрес не підвищить ліміт держзапозичень до 2 серпня 2011 р., Сполученим Штатам загрожує дефолт по державних облігаціях – вперше в історії.

Теоретично уряд може в такій ситуації заморозити фінансування соціальних програм, аби не припиняти процентні виплати по облігаціях, проте в будь-якому разі це не може продовжуватися довго. В даний час кожен долар державних витрат на 40% фінансується з позикових засобів.

З 1993 р. конгрес США у 16 випадках задовольняв запити Мінфіну на підвищення планки держборгу, жодного разу не відмовивши уряду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *