ОСТАННІ НОВИНИ

Брати Коваліви розповіли, як у СІЗО їх утримували в нелюдських умовах

Львівський портал

|

Сьогодні депутати Самбірської районної ради від ВО «Свобода» Володимир та Михайло Коваліви розповіли, як відсиділи усі 67 діб у Львівському СІЗО. Вони, зокрема, стверджують, що в слідчому ізоляторі жахливі умови. Про це повідомляє прес-служба ЛОО ВО «Свобода».

Як зазначив під час прес-конференції адвокат «свободівців» Руслан Валько, він не згоден з вироком суду, більше того, він вважає його незаконним. «Обвинувачення так і не змогло довести складу злочину в діях свободівців. Кримінальна справа мала замовний характер –  була вказівка згори знайти винних в подіях 9 травня. Ми оскаржуватимемо вирок в апеляційному суді, будемо йти до кінця, якщо знадобиться – аж до Європейського суду з прав людини», – зазначив адвокат.

Він також наголосив, що досі не покарано особу, яка стріляла в «свободівця» 9 травня. Більше того, кримінальну справу щодо цього факту закрито. Водночас невинні люди засуджені за кримінальний злочин.

Керівник Самбірської районної організації ВО «Свобода» Осип Магур зі свого боку зазначив, що справа братів Ковалівих є політичною розправою. «Окрім братів Ковалівих, десятки свободівців побували за ґратами, пройшли допити в міліції, прокуратурі та СБУ, тисячі потрапили до чорного списку. Усі переслідування свободівців, у тому числі братів Ковалівих – це політичні репресії, кінцева мета яких – залякати суспільство, знищити осередки спротиву режиму, поставити на коліна органи місцевого самоврядування. Але правда за нами, ми готові пройти усі судові інстанції в Україні та поза її межами, аби це довести», – зазначив він. 

Михайло та Володимир, які провели 67 діб за ґратами, розповіли про своє затримання, перебування в СІЗО та суд. Коваліви свідчать, що в слідчому ізоляторі – нелюдські умови.

«Коли мене привезли, не дали ні постелі, ні посуду, три дні спав у тому одязі, в якому затримали, аж доки суд не дозволив жінкам привезти необхідне. У камері з одним малим вікном сиділо 24-26 осіб. Щоб всі могли лягти спати, плели гамаки з простирадл і розтягували між ліжками. Годують затриманих гірше, ніж свиней. Хліб – сире тісто, каша – січка з фуражного зерна, їсти неможливо. Жахлива антисанітарія, бракує матраців, постелі, мисок, горнят і ложок. Із цим треба боротися. Адже там сидять прості українці. Я не кажу, що в СІЗО тільки невинні, але провину ще має довести суд», – зазначив Володимир Ковалів.

Михайло Ковалів, якого звинуватили за двома статтями, зазначив, що слідство не надало жодних доказів, окрім відео, де він просто стоїть біля автобуса на Пагорбі слави. «Я думаю, що мене затримали через те, що я був вбраний в яскраву жовту футболку і відразу впадав в око. Без жодних доказів мене звинуватили в «організації порушення громадського порядку». Звичайно, ця справа – політичне замовлення. Я хочу висловити вдячність рідним та побратимам, які нас підтримували», – сказав він.

Брати Коваліви також розповіли, що 29 травня, коли «свободівці» провели десятитисячний марш на підтримку політв’язнів, зокрема пікетували львівське СІЗО, братів перевели в іншу камеру, щоб вони не чули, що відбувається за вікнами.

Нагадаємо, 20 липня 2011 року Галицький районний суд міста Львова визнав депутатів Самбірської районної ради від ВО «Свобода» Михайла та Володимира Ковалівих винними у скоєнні злочину і засудив Михайла Коваліва до 1,3 року позбавлення волі з відтермінуванням покарання на 1 рік, а Володимира – до 1 року позбавлення волі з відтермінуванням покарання на 1 рік. Після оголошення вироку Ковалівих звільнили у залі суду. Перед цим 67 днів вони провели за ґратами.

ВО «Свобода» подаватиме апеляцію на рішення суду, оскільки вважає братів невинними і просить їх виправдати.

Молодшого з братів – Михайла Коваліва – засудили за статтею 293 Кримінального кодексу України за “організацію групових дій, що призвели до грубого порушення громадського порядку або суттєвого порушення роботи транспорту, підприємства, установи чи організації, а також активну участь у таких діях”, а також за статтею 345, ч.2 Кримінального кодексу України – “умисне заподіяння працівникам правоохоронних органів побоїв, легких тілесних ушкоджень під час виконання ними службових обов`язків”. Володимира Коваліва визнали винним у скоєнні злочину за статтею 345, ч. 2.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *