ОСТАННІ НОВИНИ

Газ для населення подорожчає у два з половиною рази?

Львівський портал

|

В НКРЕ вже готуються до підвищення тарифів. У її прес-службі заявили, що з урахуванням дефіциту бюджету “Нафтогазу” необхідно підвищити комунальні тарифи в два з половиною рази.

Підвищення ціни газу в IV кварталі призведе до збільшення дефіциту бюджету НАК “Нафтогаз України” на 12,9 мільярда гривень. У Міненерго бачать два виходи з ситуації: підвищення тарифів для населення, або переговори з Росією.

Про це повідомили інформовані джерела видання Комерсант-Україна в “Нафтогазі” і Міненерго. При цьому ні у відомстві, ні в самій компанії не знають, яким чином він компенсуватиметься. “Нас вже попередили, що в держбюджеті додаткових грошей на це відшкодування немає”, – заявили в “Нафтогазі”.

Такий значний дефіцит коштів став для “Нафтогазу” несподіваним. Бюджет монополії розраховувався виходячи з вартості імпортного газу 269 доларів за тисячу кубометрів. Але ріст світових котирувань на нафту і газойль, які враховуються у формулі ціноутворення на газ для України, привів до різкого його подорожчання.

Сьогодні вартість кубометра російського газу для України складає 350 доларів, а в наступному кварталі ціна виросте до 400 доларів. При цьому тепловикам монополія продає газ по 164 доларів за тисячу кубометрів.

Джерело в Міненерго відзначає, що існують два можливі виходи – досягнення домовленостей з Росією про зниження ціни для України або підвищення комунальних тарифів для населення. “Теоретично уряд може без зусиль випустити ОВГЗ на таку суму – кон`юнктура зараз дуже успішна, проте такий крок приведе до збільшення дефіциту держфінансів, проти чого різко виступає МВФ”, – говорить економіст інвестиційної групи “Арт-капітал” Олег Іванець.

Наступний раунд переговорів з “Газпромом” про зниження цін на газ пройде до кінця цього тижня. “Головне питання, на яке нам не можуть відповісти в Росії, – чому ціна газу для України зараз вище, ніж на спотовому ринку країн Євросоюзу”, – відмітив заступник начальника департаменту нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Міненерго Костянтин Бородін. Втім, за словами джерела, знайомого з ходом переговорів, розраховувати на те, що ціна буде понижена, украй складно.

“У російській монополії заявили, що якби газ в тій же Польщі коштував дешевше, ніж той що імпортується Україною, то це зробило б неможливим експорт українського газу в цю країну”, – сказав він.

Нагадаємо, що раніше глава “Нафтогазу” Євген Бакулін заявив про намір компанії експортувати в Польщу до 200 мільйонів кубометрів газу. Про те, що “Газпром” не планує міняти формулу ціни газу для України, раніше неодноразово заявляв голова правління ВАТ “Газпром” Олексій Міллер.

“Винаходити якусь нову формулу для кого-небудь або прив`язувати її до якихось інших енергоносіїв ми не будемо. Ми і далі будуватимемо нашу роботу з Україною виключно на базі ринку”, – заявив він у кінці червня.

При цьому Міллер зазначив, що за 6 місяців експорт газу в українському напрямі виріс на 22%. А в окремі місяці, наприклад в травні, він збільшився в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 56,1%. “Ситуація з цінами на газ в Європі не сприяє спробі України переглянути газові контракти з РФ, – говорить начальник аналітичного відділу аналітичної компанії “Брокеркредитсервіс” Максим Шейн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *