ОСТАННІ НОВИНИ

Іван Дзюба святкує 80-річний ювілей

Львівський портал

|

Літературознавцю Івану Дзюбі сьогодні виповнилось 80 років, передає УНН.

І.Дзюба народився 26 липня 1931 в с. Миколаївка Ольгінського р-ну Донецької області. Він відомий український літературознавець, критик, громадський діяч, дисидент радянських часів, Герой України, академік НАНУ, другий Міністр культури України (1992—1994), голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка (1999-2001).

Співголова Головної редакційної колеґії “Енциклопедії сучасної України”.

Головний редактор журналу “Сучасність” (1990-ті рр.), член редколегій наукових часописів “Київська старовина”, “Слово і час”, “Євроатлантика” тощо.

Закінчив Донецький педагогічний інститут, аспірантуру Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка.

Друкуватися почав з 1959 р.

У 1970-х роках був підданий гонінням за погляди, висловлені в окремих публікаціях, зокрема, за працю “Інтернаціоналізм чи русифікація?” (Лондон, 1968; журнал “Вітчизна”, 1990, №5-7) — про загрозливі проблеми національних відносин у соціалістичному суспільстві. Спеціальна комісія ЦК КПУ назвала цей твір “пасквілем на радянську дійсність, на національну політику КПРС і практику комуністичного будівництва в СРСР”. Влада звинуватила І.Дзюбу у підриві дружби радянських народів, розпалюванні ворожнечі між українським і російським народами.

Лауреат Державної премії України імені Т.Г.Шевченка, премії імені О.Білецького, Міжнародної премії фонду Антоновичів, премії імені В.Вернадського.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *